Frýdek-Místek se tak připojil k celosvětovým oslavám tohoto dne a u řeky Ostravice byl připraven bohatý zábavně naučný program pro širokou veřejnost.

Letos se oslavy nesly ve znamení zázraku vzduchu. Program proto byl věnován především kvalitě vzduchu, ale taky jeho vlastnostem, složení a využití. Připraveny byly soutěže a kvízy, pokusy, ale i praktické ukázky recyklace a třídění odpadu. Nechyběly ani zážitkové aktivity.

Start retro jízdy byl na Zámeckém náměstí.
Výlet se nesl v recesistickém duchu

Dopoledne patřilo především mateřským a základním školám z Frýdku-Místku i okolí. Podle pořadatelů bylo nahlášeno na 1600 dětí. Na děti čekalo celkem 16 stanovišť s různou tématikou, pochopitelně hlavní roli hrál vzduch. Děti si vyzvedly hrací kartu a získávali do ní samolepky za splnění úkolů. K získání odměny stačilo deset splněných úkolů.

Program připravilo Středisko volného času Klíč ve spolupráci s odborem životního prostředí a zemědělství magistrátu a dalšími subjekty. Svou činnost například představil Český hydrometeorologický ústav, zajímavé informace nabídla Frýdecká skládka, která zaměřila pozornost zejména na sběr a třídění odpadů. Ani letos nechyběla pojízdná kotelna a oblíbená  edukativní show v režii Výzkumného energetického centra Vysoké školy báňské TU Ostrava „Smokeman zasahuje“.

Vlk zachycený fotopastí v Javorníkách v sezoně 2017/2018.
Do Beskyd se po letech vrátila vlčí smečka. Žije zde i desítka rysů a medvěd
Filip Severnyák, Frýdlant nad Ostravicí, nar. 17.4., 49 cm, 3,30 kg, Nemocnice ve Frýdku-Místku.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek