Sportovně rekreační areál v Ostravici včera patřil především dětem. Místní golfový klub tu pro děti ze základních škol ve Frýdlantu nad Ostravicí, Ostravici a Čeladné uspořádal poněkud netradiční oslavu Dne dětí, v rámci kterého chtěl beskydským školákům „zelenou hru“ představit. Na účastníky čekal ve dvou blocích zhruba dvouhodinový program, v rámci kterého děti měly šanci s pomocí metodiků formou zábavných her a soutěží na driving range a puttin greenu vstřebat první golfové krůčky. Zážitkem pro děti mohlo být i setkání se zdejším novým profesionálním anglickým golfovým trenérem Adrianem Hubertem a náhodně tu mohly zahlédnout i slavného hokejového brankáře Romana Čechmánka, který si sem zrovna přišel golf zahrát. Během dne se tu vystřídalo kolem 150 školáků, přičemž odpoledne patřilo výhradně dětem z Ostravice. Těm nejšikovnějším se navíc otevřela možnost navštěvovat zdejší Golfovou akademii bezplatně.

„Jsme jakýmisi průkopníky v myšlence zavedení golfu do školních osnov. V tomto bedlivě sledujeme slovenskou golfovou scénu, kde rychle vzniká metodika pro učitele tělesné výchovy a úspěšně pokračuje cesta zavedení golfu do školní výuky,“ prozradila manažerka Golf a Ski Resortu Ostravice Alexandra Byrtusová. „Formou ankety jsme sondovali, jestli by rodiče v našem regionu o golf pro děti měli zájem. Ukázalo se, že většina dospělých tyto aktivity podporuje. Následně jsme proto oslovili i školy ve zdejší spádové oblasti,“ dodala manažerka.

„Jdeme logickou cestou. Golf se stal beskydským fenoménem a jeho další rozvoj kopíruje golfový boom v České republice. Poté, co jsme během loňské zahajovací sezony vdechli život novému mistrovskému osmnáctijamkovému hřišti, se budeme intenzivně věnovat také mládeži a v tomto směru chceme být výjimeční,“ doplnil manažer Golf a Ski Resortu Ostravice Daniel Kollár. Práci s juniory už vloni na Ostravici zahájila úspěšná Dětská prázdninová golfová škola, kterou jen minulý rok prošlo 120 mladých zájemců o golf z celého regionu. „Letošní rok může být zlomový. Ostravice se totiž nově stala oficiálním Tréninkovým centrem mládeže akreditovaným Českou golfovou federací. V ostravickém centru teď působí celkem 25 talentovaných dětí od 5 do 14 let, z nichž ty nejšikovnější Golf Club Ostravice reprezentují v juniorských soutěžích.

„Naplno se věnuji fotbalu, ale u golfu mě láká možnost si ho zahrát rekreačně. Letošní Dětský den pro mě byl první příležitostí, kdy jsem si tuto hru mohl vyzkoušet,“ prozradil Sayon Keita ze Starých Hamer, který na dětský den přijel se spolužáky ze 7.D třídy frýdlantské základní školy T.G.M. „Na golfovém hřišti jsem poprvé, je to tu fajn a ráda bych si golf zase někdy vyzkoušela,“ pověděla Sayonova spolužačka Kateřina Kanioková ze Pstruží. „Líbilo by se mi, kdybychom se občas golfu věnovali i v tělocviku,“ dodal další ze spolužáků Vladimír Velička.