Akce s názvem Brazilské jiu-jitsu pro děti má podle vedoucího Střediska volného času Klíč Patrika Siegelsteina každoročně úspěch. „Minulé prázdniny jsem tady byl dvakrát a moc se mi to líbilo, proto jsem přišel znovu," řekl devítiletý Patrik Gřešek z Frýdku-Místku. Doplnil, že kromě jiu-jitsu ho zajímá také karate a taekwondo.

Návštěvníci cvičili pod dohledem čtyř trenérů, kteří vždy názorně předvedli cvik a poté vyzvali děti, aby si jej vyzkoušely ve dvojicích. „Dneska děláme rozcvičku, sebeobranu, cviky na shození člověka na zem a malé základy brazilského jiu-jitsu," popsal jeden z trenérů dětí z oddílu GB Draculino Tomáš Kubala. Podle něj přišlo méně dětí než minulý rok, přesto byl s účastí spokojen. Návštěvníci se tak naučili i chvat, který mohou prakticky využít například v obraně proti znásilnění.

Některé děti brazilské jiu-jitsu zaujalo. „Chodím do taekwonda, ale prakticky bych chtěl dělat tohle," řekl 9letý Kristián Nekoranec, pro kterého byla akce premiérou.

Možnost naučit se základům sebeobrany si pochvalovala také čtrnáctiletá Veronika Pitříková. „Dnes jsem tady potřetí, a za tu dobu jsem se určitě něco naučila. Zatím jsem to ale nemusela použít," smála se.

Brazilské jiu-jitsu je podle Tomáše Kubaly jeden z nejefektivnějších bojových stylů. „Jak při sebeobraně, tak při bojích MMA v kleci. Mám dojem, že některé prvky tohoto bojového umění využívají i bezpečnostní složky," vysvětlil Kubala. Kdo si nestihl jiu-jitsu zacvičit ve středu, bude mít možnost ještě na konci prázdnin, kdy se akce opakuje.