Třeba Tibor Račev, který chodí do páté třídy v nošovické základní škole, si užitečný dárek pochvaluje. „Je to super. Ráno chodím sám do školy, myslím si, že mi to pomůže, budu víc vidět," líčí. Stejně jako osmnáct set dalších dětí z regionu ve čtvrtek dostal reflexní pásky a přívěsky na ruku a aktovku.

Bezpečnostní prvky jim předali zástupci automobilky Hyundai, která od počátku spolupracuje s třinácti obcemi v okolí díky programu Dobrý soused. „Letos jsme přišli s dopravně bezpečnostním projektem, začíná podzim, takže se brzo stmívá, ráno je ještě šero. Reflexní prvky mnohonásobně zvyšují bezpečnost chodců, je to účinný příspěvek k aktivní bezpečnosti dětí," tvrdí mluvčí společnosti Petr Vaněk.

Policisté podobné aktivity vítají. Podle nich se reflexní prvky dostávají do povědomí chodců i cyklistů, kterým můžou zachránit život. „Je vidět, že osvěta má význam. Lidé si uvědomují, jakým způsobem se chránit," říká Daniela Vlčková z krajského ředitelství policie. „Předpokládáme, že děti o zvýšení bezpečnosti slyší od rodičů, ze školy. Ale čím vícekrát se jim bude tato skutečnost opakovat, tím je větší naděje, že si to zapamatují pro budoucnost."

Zatímco na cyklisty zákon pamatuje, u chodců povinnost osvětlení či označení reflexním doplňkem neplatí. Odborníci z organizace BESIP ale varují, že člověka v černém vidí řidič v noci na sedmkrát kratší vzdálenost než chodce s reflexním oblečením. „Jakákoli aktivita pro bezpečnost dětí je z naší strany vítána. Máme i jiné novinky, obec vystavěla chodníky, před školou je nový přechod pro chodce," vyjmenovává ředitel nošovické školy Igor Slováček.