První skupina iráckých uprchlíků dorazila v noci z pátku na sobotu do Smilovic. Po dobu šesti až osmi týdnů se o ně ve středisku Karmel budou starat pracovníci Slezské diakonie, poté by areál měli opustit a nastěhovat se do bytů. Přestože minulý týden Smilovičtí vyjadřovali nesouhlas, příjezd křesťanských běženců se odehrál bez jakýchkoli mimořádných událostí.

V sobotu Iráčany čekalo kromě vybalovaní, seznámení se s areálem a prvního oběda také setkání s novináři. Díky tlumočnici jim dvě rodiny sdělily své příběhy a pocity z Česka. Čtyřiapadesátiletý Nael, původem z Mosulu, se musel s manželkou a synem několikrát stěhovat, jako křesťané totiž začali být po pádu režimu Saddáma Husajna pronásledováni.

„Nemohl jsem jet ani do práce, protože vždy mě někdo pronásledoval," sdělil Nael, který pracoval jako truhlář. Jeho rodina přišla o mnoho příbuzných a přátel. „Zabili synova kamaráda, můj syn dostal kulku do nohy, kterou tam stále má. Manžel mojí sestry byl zabit i se svým bratrem, protože mají uvedeno v dokladech, že jsou křesťané.

Můj strýc zemřel po tom, co mu dali výbušninu do auta," popsala jeho manželka May situaci, která se dále zhoršovala se vznikem a postupem takzvaného Islámského státu.

Postavil vysněný domek, za krátkou dobu ho ale rodina musela opustit

Nael vyprávěl, že v Iráku dlouho snil o vlastním domku, ke kterému si sám vytvořil nákresy. Investoval do něj mnoho peněz, nakonec ale musel s rodinou utéct před postupem válečné fronty. „Islámský stát byl třicet kilometrů od našeho města a dále postupoval," řekl se slzami v očích.

Po několika peripetiích se před více než rokem dostali do města Erbíl, kde ve špatných podmínkách žili ve stavbě bez střechy společně se čtyřmi sty uprchlíky. Po několika měsících jako rodina dostali karavan, kde mohli bydlet. Nael se s příbuznými pokoušel dostat do Česka.

„Co jsme si přáli, je cítit se bezpečně. To se tady cítíme, v Iráku jsme tento pocit nezažili. Musíme se naučit vaše zvyky a tradice. Budeme se snažit, dá-li Pánbůh, naučit se jazyk, abychom pracovali pro národ a byli přínosem pro Českou republiku," uvedl s díky Nael, jenž je jedním z jednačtyřiceti běženců, kteří přistáli v pátek odpoledne v Praze.

Část z nich putovala do Brna, devět Iráčanů odcestovalo do Smilovic. Ke skupině na Třinecku se přidalo také pět běženců, kteří už dříve pobývali v rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy. V nově příchozí skupině totiž měli své příbuzné.

„V následujících týdnech pak do Smilovic přijede další část iráckých křesťanů, kterých by mělo být na severu Moravy přibližně třicet," uvedl dříve Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který organizuje a financuje přesun a integraci 153 lidí z Iráku a Libanonu. Vláda přemístění schválila minulý rok v prosinci.

Část Smilovických protestovala

Z Okrouhlíku u Jihlavy přišla čtyřiadvacetiletá Nibras se svým osmadvacetiletým manželem Marwanem. „Často jsme utíkali. Pronásledovali nás a zabíjeli islámští teroristé. Manžela sledovali i v práci," popisovala Nibras s tím, že jejich děti, tříletý Samir a dvouletá Massara, neměly žádnou budoucnost.

„Cítíme se tady velmi dobře a bezpečně, jsme šťastní. Naše děti jsou v bezpečí, to je pro nás nejdůležitější. Moc děkujeme lidem z České republiky za tuto velkou pomoc," řekla Nibras s tím, že krajina ve Smilovicích se jim líbí. „Sníh je moc krásný, v Iráku jsme se s ním nesetkali. V Jihlavě jsme hned druhý den vyšli a hráli si s dětmi venku ve sněhu," usmála se žena.

Přestože minulý týden se část lidí ze Smilovic vyslovovala proti příjezdu běženců, jejich noční příjezd se obešel bez protestů. Po bouřlivém zasedání zastupitelstva, které se uskutečnilo před dvěma týdny v pondělí, podepisovali lidé petici. Některým vadí samotný dočasný pobyt Iráčanů, jiným zase to, že se o něm nedozvěděli předem.

„Vášně byly částečně rozvířeny lidmi, kteří se Smilovicemi nemají nic společného. Po jednání zastupitelstva aktivisté společně s občany připravili petici," řekl místostarosta Jindřich Mackowski. Doplnil, že ho mrzí, že poklidná obec se částečně stala obětí manipulace.

Čeká je intenzivní výuka češtiny

Deset dospělých a čtyři děti ve Smilovicích čeká náročný program. V sobotu odpoledne si mohli vychutnat slavnostní večeři. „První setkání s veřejností bude prostřednictvím zítřejší bohoslužby, která se uskuteční o půl deváté. Přijdou zástupci několika církví a občané Smilovic," řekl v sobotu Zdeněk Kašpárek, referent pro uprchlíky ze Slezské diakonie.

Dodal, že v pondělí a úterý se budou řešit administrativní záležitosti. „Nejpozději ve středu bychom chtěli začít s pravidelným programem, který obnáší intenzivní výuku českého jazyka – minimálně dvakrát dvě hodiny každý den a samovzdělávání ve skupinkách," popsal Kašpárek s tím, že v budoucnu se počítá i s výlety nebo třeba s prohlídkou větších měst v okolí.