Byla zde nainstalována v rámci dotačního programu Soutěž o nejlepší chytrá řešení v Moravskoslezském kraji pro rok 2017.

Jedná se o další z celkem deseti nabíjecích stanic Siemens v Moravskoslezském kraji.

Jedna z nich se nachází například u Nemocnice ve Frýdku-Místku.

Tyto nabíjecí stanice jsou v užívání od 1. ledna 2018 a v prvním roce jsou provozovány na náklady Moravskoslezského kraje a společnosti Elektro-projekce, která stanice instalovala.

„Zapojit se do Soutěže o nejlepší chytrá řešení s nabíjecími stanicemi jsme se rozhodli i z důvodu toho, že bychom chtěli přispět ke zlepšení životního prostředí v MSK, které, jak je všeobecně známo, patří k těm nejzatíženějším v rámci České republiky,“ řekl jednatel společnosti Elektro-projekce Ondřej Vlček.

Jednou z podmínek MSK bylo pravidelné podávání reportů o vytíženosti nabíjecích stanic, poskytování dat o časech využívání stanic, spotřebě kilowatů nebo například typu uživatelů.

Z těchto analýz bude kraj vycházet při plánování dalších kroků v oblasti elektromobility.

„Jsem moc rád, že je tato nabíjecí stanice právě u naší střední školy podnikání a služeb a věřím, že Jablunkov bude první vlaštovkou v našem regionu. Mnozí lidé z regionu uvažují o elektromobilu a tento krok jistě napomůže v jejich rozhodnutí. V našem regionu je to trend a jistě správná cesta. Tak jako Třinec a mnohá další města v České republice, tak i město Jablunkov by mohlo v budoucnu mít své elektromobily,“ řekl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Veřejná dobíjecí stanice funguje od dubna 2014 také v Třinci.

Elektromobilita Skupiny ČEZ, která ji zde zprovoznila, by měla nové rychlodobíjecí stanice v blízké době uvést do provozu také ve Frýdku-Místku.

Ilustrační foto
Policie apeluje na veřejnost, aby neriskovala a nepřecházela přes koleje