Zápis do 1. ročníku základní školy bývá za normálních okolností důležitým milníkem v životě dětí. Některé děti se obávají, jiné se těší. Budoucí prvňáčci se obvykle seznámí s učitelkami, zjistí, jak to ve škole vypadá a ověří si své schopnosti a dovednosti. V letošním roce je ale všechno jinak. Dubnové zápisy se konají bez dětí.

Zdroj: Youtube

V Dobré se rozhodli využít moderních technologií a seznámit děti se školou alespoň online. Otcem této myšlenky byl místostarosta Milan Stypka, který večer před spaním uvažoval, jak pomoci rodičům a zejména prvňáčkům, aby poznali prostředí, do kterého poprvé zanedlouho vstoupí. Videoprojekci natočil kameraman Michal Návrat, aby bylo se spuštěním termínu žádostí, vše připraveno.

„Do 1. ročníku přijímáme 65 prvňáčků převážně ze spádových obcí Dobrá, Pazderna, Horní Domaslavice. Pokud zůstane volná kapacita, budou přijaty děti z nespádových obcí, které každoročně mají o naši školu velký zájem, například v loňském školním roce nebylo přijato 12 nespádových dětí,“ uvedla Radka Otipková, ředitelka školy.

Frýdecko-místečtí hokejisté prožili divokou sezonu.
Jan Peterek: Někteří mladí hráči Frýdku-Místku udělali velký progres

První kontakt se školou je pro děti důležitý, jde o velkou událost. „Děti bohužel letos přijdou o motivační část zápisu pohádkou, pohádkové postavičky, prohlídku školy, dárečky, památeční zápisní list, seznámení s paní učitelkou a s celkovým prostředím školy,“ doplnila ředitelka.

V období května a června se zpravidla koná tradiční setkávání s dětmi v rámci metody dobrého startu. „Letos budeme muset pravděpodobně tato setkávání oželet. Paní učitelky alespoň připraví pro rodiče potřebné informace o školní zralosti s konkrétními doporučeními,“ dodala ředitelka.

Richard Krajčo
VIDEO: Kapela Kryštof dnes zveřejnila nový klip. Podívejte se, jak se vám líbí?

Setkání s rodiči a dětmi je v plánu koncem června, kdy by mělo dojít k seznámení s paní učitelkou. „Pokud osobní setkání nebude možné, připravíme další videomateriál s informacemi pro rodiče ,“ zakončila ředitelka.

Dlouhodobá spolupráce základní školy s MŠ Dobrá funguje už léta. Vždy se předem na rok dopředu stanoví společné projekty a jejich termíny, na které se děti z MŠ velmi těší. Jedná se například o návštěvu dětí v prvních třídách, v rámci Dne dětí se připravuje pro MŠ program, na kterém se podílejí děti z 1. stupně ZŠ, děti MŠ využívají dopravní hřiště ZŠ a tradičně v květnu a červnu probíhají setkání Metody dobrého startu, které připravují paní učitelky ZŠ pro budoucí prvňáčky, které se bohužel letos realizovat nebudou vzhledem k epidemii koronaviru.