Firma každý rok plní šestnáct aktivit. Jednou z nich je organizování ozdravných pobytů pro děti, do nichž huť loni vložila 1,5 milionu korun. Desetidenní pobyty v lokalitě na úpatí Západních Tater absolvovalo loni téměř 260 dětí základních škol z Třinecka, tedy zhruba stejně jako v letech 2014 a 2015. Letos už odjelo na pobyt prvních 84 dětí z Jablunkovska. Od roku 2014, kdy je dohoda platná, také Třinecké železárny vysadily stromy a další zeleň za více než tři miliony korun, i letos plánují ve výsadbě pokračovat. Loni také huť pomohla rozšířit populaci pstruhu potočního v řece Olši, když ve spolupráci s místními rybáři pustila do řeky 400 mladých ryb. Na konci roku ale platnost dobrovolné dohody s ministerstvem končí.

„Kromě těchto činností se zabýváme modernizací výrobních zařízení včetně investic do odprášení, které od roku 2015 přesáhly tři miliardy korun. Výsledkem těchto investic je plnění limitů emisí prachu stanovených integrovanými povoleními a v konečném důsledku tedy významné snížení míry prašnosti v ovzduší," přiblížil výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek.

Šlo o investice do odprášení aglomerace II, rekonstrukci odsávání odléváren obou vysokých pecí, sekundární odprášení haly kyslíkové konvertorové ocelárny nebo modernizaci koksovny. V letošním roce investice do ekologie přesáhnou 940 milionů korun.

Ministerstvo se na oplátku zavázalo pomáhat při administraci projektů z Operačního programu životní prostředí, a také poskytovat maximální součinnost při realizaci ekologických a investičních projektů Třineckých železáren. V předchozím roce a letos bylo schváleno celkem osm projektů k dalšímu omezení emisí, a to s požadavkem dotace 381 milionů korun. Týká se to dalšího snižování emisí prachu z některých technologických operací, jako je například proces spékání železné rudy, válcování a podobně. Projekty zahrnují instalace dalších látkových filtrů či zařízení na vysávání prachu, hotové by měly být do konce roku 2020, respektive 2023. „Vzhledem k tomu, že plnění dohody běží výborně, uvažujeme o jejím prodloužení formou dodatku," dodala náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová.