„Díky úspěšné žádosti o dotaci se zvýší bezpečnost chodců na pěti místech, kde se často pohybují děti a senioři, tedy především u škol a u domu s pečovatelskou službou v Oldřichovicích," řekla Deníku starostka Třince Věra Palkovská.

Nové přechody pro chodce přibudou v blízkosti křižovatky ulic Lesní a Bezručova, v Koperníkově ulici, v ulici Slezská a na silnici vedoucí do Oldřichovic v blízkosti domu s pečovatelskou službou. Ve všech případech se frekvence aut na těchto ulicích stále zvyšuje a chodci se zde necítí dostatečně chráněni.

K jejich větší bezpečnosti přispějí vyvýšené a nasvětlené přechody včetně úprav stávajících chodníků pro bezbariérový vstup. V křižovatce ulic Bezručova a Lesní navíc přibude zábradlí zabraňující dětem vběhnutí na silnici. V Oldřichovicích u DPS chybí po jedné straně silnice autobusový záliv, na druhé straně má nevyhovující šířkové parametry, takže autobusy obsluhující zastávku omezují plynulost dopravy a rozhled při přecházení vozovky. Z tohoto důvodu zde bude vybudována nová autobusová zastávka ve směru na Tyru včetně zálivu pro autobusy a na protější straně budou zastávka i záliv upraveny pro bezbariérové užívání. Přibude i nový přístřešek. Lidem zajistí bezpečný příchod k autobusovým zastávkám i nové chodníky. Všechny stavební úpravy budou pamatovat na bezbariérový přístup. Nové bezpečnostní prvky by měly být hotovy ještě letos, dotace pokryje 85 procent nákladů.

„Já si myslím, že to určitě bude přínos," řekla Deníku ředitelka ZŠ P. Bezruče Dagmar Bičová. V blízkosti školy, kterou navštěvuje 260 dětí, zatím žádný přechod pro chodce není. Nejčastěji přicházejí od Lidické a Lesní ulice, část žáků chodí i od autobusového stanoviště. „V křižovatce ulic kdysi zábradlí bylo, ale už asi dvacet let tam není. Prostě se nějak ztratilo," vzpomínala ředitelka školy. Dodala, že ulicí poměrně rychle jezdí řidiči, kteří si tudy zkracují cestu do Teska. „Děti se snažíme vychovávat tak, aby respektovaly zásady bezpečnosti, ale bývají nepozorné zejména ve chvíli, kdy jdou ve skupinkách a hulákají jeden přes druhého, na to zapomínají," konstatovala Dagmar Bičová.