Dělnické práce a stavební zábrany kolem nemovitosti v poslední době budily zdání, že by stavba mohla po několika letech dostat novou tvář. Podle mluvčí Frýdku-Místku Jany Matějíkové majitel jen zařídil nutné stavební úpravy.

„Objekt zabezpečil, aby neohrožoval zdraví a bezpečnost občanů, ale dále s kulturní památkou nic nedělá a nechává ji chátrat," uvedla mluvčí. Podle ní vedení města nemůže majitele donutit k nápravě, protože mu to neumožňuje zákon. Situace je navíc o to složitější, že stavba vystřídala už řadu vlastníků. „Magistrát v letošním roce jednal s novým majitelem, kterým je Martin Barteček, jenž přislíbil ve druhé polovině roku 2015 zahájení prací na opravě střechy a vyspravení fasády," dodala Matějíková s tím, že do pátečního dne slíbené práce nezačaly a majitel je nepostižitelný. Před několika dny navíc zmizel i bezpečnostní plot kolem stavby, která tak s částečně zasíťovanou fasádou stojí opět ladem.

Deník současného majitele kontaktoval, ten se ovšem k domu vedle frýdeckého zámku odmítl vyjádřit. „Protože nemám zájem," zdůvodnil Martin Barteček odmítnutí komentovat stavební úpravy.

Lidé si nehezkého vzhledu stavby všímají, neprospívá podle nich vizáži centra Frýdku. „Když se podíváte kolem sebe, všechny okolní domy jsou opravené. Neopravený dům tuto část náměstí hyzdí," nechal se slyšet sedmašedesátiletý Václav Kabátník, který žije poblíž Zámeckého náměstí. Podobně situaci vnímá i Svatava Smolková.

„Na tom náměstí je to ohyzdné. Nicméně finanční prostředky na opravu takového objektu se jen těžce sbírají," řekla žena z Frýdku-Místku a dodala, že situace je komplikovanější, neboť se stavba nachází v památkové zóně. „Mít dům v památkové zóně je sice pěkné, ale je s tím velké trápení, oprava se hodně prodraží a příspěvky od památního úřadu nejsou veliké. Myslím si, že v okamžiku, kdy majitel zjistí, že stavba je památkově chráněná, od opravy ustoupí," sdělila svůj názor na zanedbanou stavbu Smolková, která má s domy v památkové zóně vlastní zkušenost.

„Přes náměstí moc nechodím. Chápu, že lidé míjející dům dennodenně to vnímají citlivěji. Byl bych pro, kdyby se nějaké fondy na opravu našly," uzavřel třiapadesátiletý Petr Juřica z Frýdku-Místku.