„Záhony byly tentokrát založeny bez techniky, ta nemohla být použita, protože půda byla deštěm moc promáčena. A tak naši zaměstnanci museli plochu o rozměru 295 metrů čtverečních připravit ručně. Pro zdravý růst sazenic byl do hlíny v záhonech zamíchán substrát s hnojivem, které má dlouhodobý účinek. Přidán byl i hydrogel se schopností absorpce vláhy," uvedla vedoucí provozu zeleň frýdecko-místeckých technických služeb Naděžda Švrčinová.

Díky letničkám vypadá město mnohem lépe.

Díky letničkám vypadá město mnohem lépe.

Frýdecko-místecké záhony nyní zdobí aksamitníky, gazánie, nestařce, šalvěje, jiřinky, begónie, také rostliny okrasné listem, jako jsou starčeky, kopřivy, zelence, pilea, a novinkou je letos plavuňka s vínově červenými a také tmavě zelenými listy. Jednotlivé rostliny jsou kombinovány druhově i barevně. „Například před restaurací U Čecha v Místku jsou namixovány begónky s pileou do orientálních vzorů," prozradila Naděžda Švrčinová. „Květinovou výzdobu ještě dotváří samostatně stojící květinové stojany pyramidy a závěsné nádoby na sloupech veřejného osvětlení. Celkem dvanáct pyramid na místeckém náměstí je osázeno červenými muškáty, které jsou kombinovány stálezelenou molicí a žlutým dvouzubcem. Další tři stojany jsou umístěny v blízkosti polikliniky, zde je zvolena růžovo-fialová kombinace surfinií a zelené molice," řekl ředitel frýdecko-místeckých technických služeb Jaromír Kohut. Závěsné nádoby mohou občané vidět hlavně na Zámeckém náměstí, kde v jedné linii pokvetou begónie různých barev a ve druhé linii budou zářit červené muškáty s lilkem jasmínokvětým, který je sice okrasným listem, ale zdobí jej také drobné bílé květy. Několik nádob je zavěšeno i v Místku a to u polikliniky a u bývalé tržnice. Zde jsou vysázeny červené muškáty také v kombinaci s bílými kvítky lilku jasmínokvětého.

Díky letničkám vypadá město mnohem lépe.

„Věříme, že i v letošním roce budou občané s květinovou výzdobou Frýdku-Místku spokojeni," dodal ředitel Jaromír Kohut. Osloveným lidem se výzdoba moc líbí. „Ty květiny jsou opravdu nádherné. Je radost na ně koukat," vysekla pochvalu Jana Lomnická z Frýdku-Místku. „Jestli se mi květinová výzdoba líbí? Je opravdu nádherná," uzavřela osmdesátiletá Renata Macková z Frýdku-Místku.