Nebude se muset opakovat proces posuzování vlivů na životní prostředí. V nejbližších měsících tyto stavby vstoupí do procesů, které povedou k získání stavebního povolení. Poslanci ve středu v prvním čtení schválili novelu zákona, která umožní vydání závazného stanoviska k vlivům prioritního dopravního záměru na životní prostředí bez nutnosti opakovat proces EIA.

S opakováním se kvůli rozhodnutí Evropské komise původně počítalo i v případě obchvatu Frýdku-Místku. Problémy se týkají hlavně části trasy, která zasahuje do chráněného území přes řeku Morávku. Ministerstvo dopravy při vyřizování stavebního povolení pro výstavbu obchvatu v jednom případě provedlo administrativní chybu, což posunulo vyřizování stavebního povolení na tento konkrétní úsek do doby, kdy už platila nová pravidla Evropské komise. Ta od loňského května 2015 požaduje nové podmínky, mimo jiné rozsáhlejší posouzení vlivu na životní prostředí EIA. U prioritních projektů však česká vláda v Evropské komisi dojednala výjimku.

OBCHVAT MÁ PRIORITU

Pokud se podaří schválenou novelu projednat a schválit na nejbližší schůzi Senátu a zároveň získat do poloviny srpna podpis prezidenta, pak nic nebude bránit tomu, aby vláda do konce srpna vydala potřebné nařízení, které bude obsahovat výčet desíti prioritních staveb. Mezi nimi by nechyběl ani obchvat Frýdku-Místku. „Pokud i Ministerstvo dopravy předloží na Ministerstvu životního prostředí do konce srpna dokumentaci, která je nezbytná pro vydání závazných stanovisek, vydá pak Ministerstvo životního prostředí deset zmíněných stanovisek potřebných k zahájení stavebních řízení do konce října," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

O přesném termínu, kdy se začne budovat obchvat, však stále není jasno. Ministr dopravy Dan Ťok navíc minulý týden při návštěvě Moravskoslezského kraje uvedl, že zakázku na výstavbu obchvatu Frýdku-Místku oproti původním předpokladům rozdělí na dvě části. Vedení frýdecko-místeckého magistrátu se obává, že to posune zahájení prací, a žádá odpověď, co vedlo ministerstvo k rozdělení výstavby na dvě části.