Hutnické město se připojilo k pilotnímu projektu, díky němuž stojí před radnicí v Jablunkovské ulici veřejná dobíjecí stanice. Také ta je od úterý v provozu.

„Nejde o komerční záležitost. Cílem projektu je získat zkušenost s elektromobilitou, porozumět jí a otestovat tento alternativní ekologický způsob dopravy. Neočekáváme, že by se elektromobily v Třinci staly masovou záležitostí, ale každý krok směrem k ekologii je důležitý," uvedla starostka Třince Věra Palkovská s tím, že město leží v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Klíčové je podle ní vybudování obchvatu, životnímu prostředí však může pomoci i to, že lidé budou jezdit „co nejekologičtěji".

Elektromobil je určen zatím spíše na kratší trasy, na jedno nabití může dojet zhruba 120 kilometrů.

„Auto, které máme k dispozici do listopadu 2015, bude určitě využívat vedení města právě na takové popojíždění po Třinci," prohlásila starostka. „A zvlášť speciálně ho bude využívat odbor životního prostředí," dodala. Město plánuje propagaci elektromobility při několika akcích, v případě zájmu se lidé budou moci svézt s řidičem.

Síť dobíjecích stanic zvolna houstne, třinecká stanice je v rámci pilotního projektu pátou v Moravskoslezském kraji.

„Auta s elektrickým pohonem se díky dnešní tržní nabídce stávají alternativou ke konvenčním vozům. Čistá, tichá forma dopravy, která okolí nezatěžuje zplodinami, by právě zde mohla být cestou, jak zlepšit životní prostředí pro stovky tisíc obyvatel," tvrdí Tomáš Chmelík, manažer společnosti, která za projektem stojí.

„Toho, že zde bude dobíjecí stanice pro elektromobily, jsem si všimla v minulých dnech. Já si myslím, že je to správná cesta, to rozhodně. Druhá věc je finanční záležitost, ta je u lidí rozhodující ty finance to určitě budou ovlivňovat," pravila nedaleko dobíjecí stanice u radnice Alexandra Morcinková z Třince.