Důvodem je podle činovníků to, že „rodiče nominovaných atletů nesouhlasili s touto akcí".

Šéf TJ Slezan Frýdek-Místek Josef Nejezchleba včera Deníku potvrdil, že pro družstvo juniorek je rozhodnutí definitivní. „Hlavním důvodem je situace v Turecku. Tady není co zdůvodňovat. Na jedné straně mě to mrzí, protože to jsou perfektní akce a loni jsme takto reprezentovali náš oddíl ve Španělsku, ale po zvážení celé situace jsme se rozhodli, že bohužel nepojedeme," uvedl Nejezchleba.

Naznačil, že závod se má uskutečnit „ve vnitrozemí nad Ankarou", a jde tedy o oblast, ve které nedávno zaútočili výbušninami islámští teroristé. „Jet tam s pěti nebo šesti děvčaty, kterým je okolo 16, 17 let? Kdyby se tam něco stalo, to si opravdu nikdo na triko nevezme," shrnul předseda TJ Slezan Frýdek-Místek.

Do Turecka na zmíněný PMEZ se nominovali i junioři z Třince ani oni ale na běžecký závod neodcestují, a to z úplně stejného důvodu.

Lidé dávají sportovcům za pravdu. „Kvůli té dnešní situaci bych nejela třeba do Turecka. Když to člověk poslouchá, je to nepříjemné, i když informace mohou být zkreslené. Dříve jsem do těch zemí cestovala, teď bych měla strach," řekla důchodkyně Eva Králová z Frýdku-Místku.

Zájezdy first minute neletí

Zhoršenou bezpečnostní situaci pociťují majitelé cestovek vázne jim prodej zájezdů first minute do některých, zejména afrických zemí.

„Je to trochu znát, vždy se zájezdy first minute na léto prodávaly už od října. Po útocích v Paříži a na ruské letadlo se prodej snížil, lidé opravdu vyčkávají, jak se situace dále vyvine," řekl Marcel Sikora, majitel frýdecko-místecké Cestovní agentury Sluníčko.