V dnešní době supermarketů a obchodních řetězců jsou farmářské trhy poměrně vzácnou záležitostí. Mezi obyvatelstvem je ale tato forma nakupování stále oblíbená.

Potvrdil to i včerejší den, kdy ve Frýdku-Místku odstartovaly tradiční Beskydské farmářské trhy. I přes nepřízeň počasí bylo náměstí Svobody poměrně solidně zaplněno, a to i stánkaři. Ti z nich, kteří zboží přeprodávají, museli dle zákona spustit elektronickou evidenci tržeb, kvůli čemuž se oproti loňsku očekávala slabší účast.

Ilustrační foto.
V Třinci v pátek zahájí sezonu farmářských trhů

Avšak žádné výrazné změny dle zúčastněných nenastaly.

„Na Beskydské farmářské trhy jezdím už čtvrtým rokem a letos nevidím výrazný rozdíl vůči jiným ročníkům. Některé stánky ubyly, některé přibyly," vyjádřil se k situaci jeden ze stánkařů, jehož podnikání pod elektronickou evidenci už spadá.

Dodal ale, že s ní nemá víceméně žádné problémy. Ovšem u stánku s ručně vyráběnými mýdly, který ještě nemusí být evidován finančním úřadem on-line, byl prodejce skeptičtější.

„Je patrné, že stánkařů ubylo. Ne všichni měli svou činnost na hlavní pracovní poměr, čímž by pro ně pořízení potřebných věci k evidenci bylo nevýhodné," reagoval na dotaz oslovený stánkař středního věku, který ale kvůli EET končit nebude.

Návštěvníci trhu jsou ale ve vztahu k EET přívětivější. „EET je správná věc a myslím si, že poctivým prodejcům nemá v dnešní době jak ublížit," odpověděl redakci jeden z nakupujících.

Dalším farmářský trh je v Místku na programu 18. května. V tento den by měli stánkaři nabízet zájemcům k prodeji hlavně květiny.

Karel Dostál

Ilustrační foto.
Provozovatel trafiky o EET: Přibylo papírování, účtenky lidé hned vyhazují