„Prostě někdo vypustil z cisterny fekálie, které načerpal někde z velké žumpy. Celý svinčík byl zaschlý a zbyly jenom tisíce plastových vlhčených ubrousků, se kterými si příroda asi neporadí, neboť ty se nerozloží,“ uvádí Zdeněk z Ostravy.

Chatař, který toho prý za šedesát let v Beskydech pamatuje mnoho, nicméně toto ne.

Však také obesílá z fotografiemi z „místa činu“ kdekoho – od Lesů ČR, přes obec Ostravici i město Frýdlant nad Ostravicí po Českou inspekci životního prostředí.

Otužilec Ján Čupa. Na snímcích vpravo záběry před nástupem a po léčbě ve Fakultní nemocnici Ostrava.
Po covidu vážné popáleniny. Známý otužilec z Lysé hory: FNO byla moje záchrana

„Byl bych rád, kdyby se interesované orgány tímto úmyslným poškozením životního prostředí zabývaly, určily viníka a pomohly tento škodlivý stav napraviti,“ říká Zdeněk.

Pozůstatky zřejmě vypuštěných fekálií pod Lysou horou. Množství ubrousků ukazuje na spoustu kubíků, místo je uprostřed kopce na Mazáku.Pozůstatky zřejmě vypuštěných fekálií pod Lysou horou. Množství ubrousků ukazuje na spoustu kubíků, místo je uprostřed kopce na Mazáku.Zdroj: Čtenář Deníku

Zatím ho kontaktoval jen malenovický revírník Miroslav Sajdl s tím, že míří na místo. Tedy na lesní cestu do chráněné krajinné oblasti, kde se smí jezdit výhradně na povolení. Fekální zátiší se rozkládá přibližně čtvrt kilometru za posledními chatami od Mazáku směrem do kopce k Liptovu. Už nesmrdí, ale intimní ubrousky tu zůstávají.

„Hned volat!“ radí pro obdobné případy Pavlína Stankayová coby starostka Ostravice, malé obce, jež by případné porušení zákona musela postupovat dále na odbor životního prostředí do Frýdlantu.

Přestupní terminál ve Frýdlantu nad Ostravicí.
Výlet do Beskyd? Frýdlant nad Ostravicí má nový terminál pro veřejnou dopravu

Beskydští usedlíci i chataři ostatně na nešvary poukazují, ať stání v zákazu, pálení nepovoleného, černé skládky či opuštěné vraky.

Eva Jouklová z pozice mluvčí Lesů ČR uvedla, že její kolegové z Beskyd se událostí zabývají: „Každopádně se to bude uklízet. V příštím týdnu se rozhodne jak.“

Po prošetření situace vyplyne, jak se fekální pozůstatky odstraní. Když to bude drahé a nastoupí na to odborná firma, obratem předají lesáci tuto záležitost Policii ČR.