Žije v domě společnosti CPI Byty, který je určen k demolici stejně jako několik okolních opuštěných a zchátralých baráků. Jejich střechy už dávno rozebrali zloději.

Dvaašedesátiletá žena je poslední nájemnicí. „Je to u soudu. Půjdu pryč jen pod podmínkou, že mi dají bezbariérový byt. A za peníze, které tady platím," pravila s tím, že nájemné činí 1630 korun. Zatím se ale s majiteli bytu nedohodla.

Co bude s Folvarkem a opuštěnými domy společnosti CPI Byty? Podle třinecké radnice se na to lidé ptají stále častěji. „Objekty by měly být do konce ledna srovnány se zemí, zatím však prázdné domy, z nichž mnohde zůstala už pouze torza, stále stojí, hyzdí okolí a navíc lákají nenechavce, kteří je postupně rozebírají," potvrdila mluvčí městského úřadu Šárka Szlaurová.

„Neutěšený stav uvedené lokality není lhostejný vedení města ani občanům Třince, kteří se nás na její osud stále častěji dotazují," tvrdí i starostka Třince Věra Palkovská. „Proto jsem se obrátila dopisem na ředitele společnosti CPI Byty Daniela Bacíka s otázkou, jak dlouho ještě budeme muset čekat, než se tato situace změní k lepšímu a dojde k plánované demolici. Snažíme se, aby byl Třinec bezpečným a příjemným místem pro bydlení a život, proto nás situace na Folvarku znepokojuje, a žádáme společnost CPI Byty o co nejrychlejší řešení tohoto problému," pravila starostka.

Vlastník objektů požádal na stavebním úřadě o povolení demoličních prací již v září s tím, že navrhl termín ukončení prací do konce roku. V povolení je uveden pozdější termín, a to 31. ledna 2014. Radnice tvrdí, že možnosti města i stavebního úřadu, jak přimět CPI Byty k dodržení termínů, jsou v tomto případě velmi omezené. „Pokud nebude dodržena lhůta pro demolici 31. ledna, stavební úřad se na Folvarku chystá hned v únoru provést kontrolní prohlídku. Máme za to, že klimatické podmínky letošní zimy umožňují firmě, aby tento termín byl dodržen," konstatovala Šárka Szlaurová. A připomněla, že k osudu Folvarku se na podzim v městském zpravodaji vyjádřil přímo ředitel společnosti Daniel Bacík. „Z lokality Folvark ještě nebyli přestěhováni všichni nájemníci. Stále zůstává obsazen jeden byt, z kterého se nájemnice odmítá přestěhovat, ačkoliv jsme paní dali na výběr z několika možností, kam se v rámci CPI BYTY přestěhovat. V dnešní době podnikáme právní kroky takzvaným návrhem na přivolení k výpovědi. Z tohoto důvodu bohužel nemůžeme začít s demoličními pracemi," uvedl tehdy pro Třinecký zpravodaj Daniel Bacík.

Podle Šárky Szlaurové má neutěšenou situaci v rukou vlastník staveb. „Ze strany města a stavebního úřadu prohlašujeme, že na firmu budeme vyvíjet tlak, aby se situace zlepšila," uvedla.

Firmu prý postoj města překvapuje

Jan Burian, který mediálně zastupuje celou skupinu CPI, včera Deníku sdělil: „Musím vyjádřit překvapení nad postojem města, které se jakoby vůči nám vymezuje, přestože je navýsost jasné, že zájem města je naprosto identický se zájmem naším. A město moc dobře ví, v čem je zakopaný pes, proto nerozumím tomu, proč se vůči nám vymezují. I my bychom velmi rádi domy co nejrychleji zdemolovali, nicméně problém tkví v tom, že v jedné z nemovitostí máme stále jednoho nájemníka, který se odmítá dobrovolně vystěhovat. Jsme tedy odkázáni na úřední jednání a soudní rozhodnutí, k němuž vede poměrně složitá cesta. Toho příčinou je stávající stav, tedy že jsme nemovitosti ještě zbourat nemohli." Podle Jana Buriana je ze strany majitele jednoznačně snaha o zajištění nemovitostí. „Probíhá pravidelná kontrola i instalace dřevěných zábran proti vstupu. Ovšem už nezabráníte, že tam někdy v noci přijde nepřizpůsobivý občan a dřevěné hrazení na oknech či dveřích odstraní. Rádi bychom demolici a vyčištění pozemků učinili co nejrychleji," zdůraznil.

Žena tvrdí, že v bytě bude do léta

Marie Hulbojová, jež žije na Folvarku od roku 1966, přitom míní, že v bytě zůstane minimálně do června. „Elektřinu mám, vodu mi zastavili to taky půjde přes soud. Advokát to sepsal do konce šestého měsíce. Když mi ale nedají bezbariérový byt a za ty peníze, tak tady budu muset zůstat. Možná až do mé smrti," řekla včera Deníku žena, která se v bytě stará o několik toulavých koček.