Policisté si vybrali frekventovaný přechod pro chodce na Ostravské ulici ve Frýdku-Místku. „Na místě byli nejen frýdecko-místečtí dopravní policisté, ale i pracovník krajského preventivně informačního oddělení. Tato lokalita byla vytipována společně s Besipem, který je také partnerem projektu. V těchto místech totiž dochází k vážným dopravním nehodám právě s chodci. Na přechodech byly osloveny nejen děti, ale i další občané všech věkových skupin," upřesnil k akci frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že policisté dotázaným chodcům znovu zopakovali pravidla správného a bezpečného přecházení silnice.

Rovněž i ve Frýdku-Místku proběhla ve čtvrtek 9. května celorepubliková akce „Road Safety Week“, která byla zaměřena na chodce a cyklisty.

„Osloveni byli taktéž cyklisté, kteří byli zejména upozorněni na vhodnost používání reflexních prvků a osvětlení, které výrazně snižují rizika kolize z důvodu špatné viditelnosti. Nakonec bylo všem cyklistům, kteří se pohybují v provozu rychleji, doporučeno, aby během jízdy zcela určitě používali přilbu," pokračoval Vlastimil Starzyk. Jak dále dodal, nejen touhle akcí, ale i dalšími preventivními aktivitami, které jsou zaměřeny na širokou veřejnost, se Policie České republiky snaží snížit počet dopravních nehod na minimum a zvýšit bezpečnost na našich silnicích a přechodech pro chodce. „Je to v duchu akce Zebra se za tebe nerozhlédne. S těmi chodci se snažíme pohovořit a upozornit je na některá úskalí. Přijímají to velice kladně, což nás samozřejmě těší," pochvaloval si Vlastimil Starzyk.

Samotní chodci a cyklisté hodnotili akci velice kladně. „Je to zcela určitě dobrá preventivní akce. A jak se sama chovám při přecházení vozovky? Určitě vždy používám přechod pro chodce. Uvítala bych více osvětlených přechodů pro chodce, které by ještě mohly být barevně provedené. Přispěje to větší bezpečnosti. Už jsem byla i svědkem dopravní nehody, která se stala kousek od přechodu," řekla dvaasedmdesátiletá Ludmila Liberdová z Frýdku-Místku.

Rovněž i ve Frýdku-Místku proběhla ve čtvrtek 9. května celorepubliková akce „Road Safety Week“, která byla zaměřena na chodce a cyklisty.

„Moc dobře vím, že cyklisté by po přechodu neměli jezdit, ale správně vést kolo vedle sebe. Možná ale dělám chybu, že nenosím na hlavě ochrannou helmu. Na druhou stranu se ale domnívám, že u lyžařů a snowboardistů je mnohem potřebnější. Nebezpečné jsou díry na silnicích. Na vlastní oči jsem viděla cyklistu, jak po najetí do výmolu spadl přímo do protisměru. Pokud by právě v tomto pruhu jelo auto, určitě by ho přejelo. To už by ten řidič neubrzdil," uzavřela dvaadvacetiletá Eliška Kiršnerová z Frýdku-Místku.