„Jsem tady čtvrtým rokem a burčák bývá většinou až první týden v září, kolem pátého září. Vloni se to trošku uspíšilo, už byl šestadvacátého srpna a teď poprvé je od dvanáctého,“ popisuje provozovatelka vinotéky Milena Káňová s tím, že oblíbený nápoj je v prodeji od pondělka.
„První ho letos udělal pan Gajdušek z Kunovic, který nám ho nabídl. Je to odrůda Irsai Olivér, což je taková sladká odrůda, velmi výborná,“ pokračuje Káňová. První burčák ve Frýdku-Místku je podle ní zatím jen „taková šťávička“, není moc rozburčený. Postupně se ale bude zlepšovat a s klesáním hladiny cukru se bude zvyšovat kyselost a poroste obsah alkoholu.
„Zájem je, prodáno máme více než pětadvacet litrů,“ líčí majitelka Vinotéky pod Deltou po necelých čtyřiadvaceti hodinách od uvedení do nabídky. A prozrazuje – přičemž doufá, že ji skalní vinaři odpustí – jak ráda popíjí burčák s ledem.
Od jedné se zákaznic zaznívá, že na burčák se chystá i konkurence: „Měli by ho dovézt ke kruháči, jak je trafika, a k Sýkorovi na Antoníčkovo náměstí. V pondělí.“