„Ta auta nám tady dělají peklo ze života,“ tlumočil starousedlík Václav Teichman názor obyvatel Lysůvek, kde včetně části Zelinkovice žije přes tři sta lidí. A jen málokterý z oslovených je s úrovní hluku z dálnice D48 spokojený. Výjimky přiznávají, že si už zvykli, případně, že tady staví nové bydlení s vědomím provozu v sousedství.

Vánoční výzdoba ve Frýdku-Místku.
Advent ve Frýdku-Místku začíná. V neděli rozsvítí stromek, takový bude program

„Bydlí se tady dobře - v zimě, když máme v našem baráku zavřená okna. Ta cesta prostě vadí moc, a to všem,“ popsal Teichman s tím, že zatímco na severní straně, u Lysůvek, je protihluková stěna kratší, na jihu u Zelinkovic ji mají o pár stovek metrů prodlouženou. Dálnice se tu i zvedá, což prý způsobuje, že pneumatiky a motory jdou slyšet více.

„Doufal jsem, že novostavby pod námi něco odstíní, ale jsou moc nízké. Možná by pomohly i stromy?“ uvádí Teichman. Také další obyvatelé Lysůvek nacházejících se většinou na svahu nad komunikací D48 hovoří o nutnosti zavírat okna. A někteří poukazují i na terén, který mezi osadou a městem vytváří efekt s hlukem nesoucím se vzhůru.

Poslední červnový den po poledni otevřeli první část dálničního obchvatu Frýdku-Místku v severojižním směru Ostrava - Beskydy, 30. 6. 2022.
Obchvat Frýdku-Místku, jako první tam vjel kamion a ulehčil městu, pak další

„Umisťování protihlukových stěn vychází z certifikovaného měření hlukové zátěže a to u silnic a dálnic probíhá opakovaně. A proto je možné, že po zjištění nadlimitní zátěže budou tato opatření řešena také u Lysůvek,“ sdělil Miroslav Mazal z komunikačního týmu ŘSD ČR. Původní plán s mobilní bariérou podle něj nevyšel, a má se vybudovat stálá.

„Projektová příprava trvalé protihlukové stěny sice byla zahájena, ale její zřízení bude podléhat územnímu rozhodnutí i stavebnímu povolení,“ vysvětlil zástupce ŘSD ČR. Lysůvky se tudíž mohou dočkat lepšího odhlučnění nejdříve někdy v příštím roce – a to už se pravděpodobně budou po daném úseku prohánět auta v ještě větší frekvenci.

Ilustrační foto.
Na Frýdecko-Místecku spadli dva muži z domu, zradila je deska

Ředitelství silnic a dálnic totiž podle Mazala chce dostát slibu, že ještě v letošním roce alespoň částečně (v jednom pruhu) zprovozní druhou etapu obchvatu Frýdku-Místku po D48 ve východním směru na Dobrou, Český Těšín a dále Polsko a Slovensko. První etapa s napojením u Zelinkovic je otevřená od září, severojižní spoj D56 z Ostravy do Beskyd od června.