Do naší TOP 5 jsme vybírali pouze z podniků, kde podávají smažený sýr v provozovně. A to na talíři a s přílohou. Proto v našem výběru nenajdete smažený sýr v housce z takzvaných hladových oken, stánků a food trucků. Neznamená to však, že bychom ty nejlepší „smažáky do ruky“ nezmapovali v dalším článku.
S hranolky, s vařeným bramborem i v housce jako hamburger. Smažený sýr je tak oblíbený, že ho lze najít v poledním menu lidových podniků i na jídelních lístcích drahých restaurací. A často je to tak, že sýr v trojobalu bývá jediným bezmasým jídlem v nabídce. Deník se ve Frýdku-Místku přesvědčil o tom, že na smažák Češi nedají dopustit.
Své o tom ví například U Císaře na místeckém náměstí Svobody, kde položka „Smažený sýr, hranolky, tatarská omáčka“ tvoří obligátní součást poledního menu a vždy obsazuje číslo 4.
Stačí si tedy u obsluhy objednat „čtyřku“ a nachystat 124 korun (v ceně je i polévka). Někdy kromě smažáku přidají ještě smažený hermelín, hranolky a tatarku. „Smažený sýr? Ten se jí, co si pamatuji. Jestli ne padesát let, tak více než třicet určitě,“ popisuje Milan Martykán z podniku U Císaře. Sám ho ovšem nepreferuje, říká, že jsou „lepší jídla“, ale názor hostů plně respektuje. Týdně tu prodají okolo sto dvaceti smažáků v rámci menu.
U Císaře
Adresa: náměstí Svobody 1, Místek
Druh sýra: eidam 30% (gramáž 100 g)
Příloha: hranolky + tatarka
Cena: 124 Kč (včetně polévky)
Nenáročná tuzemská kulinářská klasika se jednou za čtrnáct dnů objevuje i na menu restaurace U Hučky na staré výpadovce z Frýdku na Dobrou. „Často mi lidé říkají, že si ho nedovedou doma pořádně udělat. I když je to jednoduché, rychlé a generacemi oblíbené jídlo“ poznamenává provozovatel René David.
Sám patří ke ctitelům smažáku, ale prý je „nesmí“ jíst. „Někdy si ale dám ke kusu flákoty smažený hermelín místo hranolek,“ prozrazuje. A v podniku U Hučky vychází vstříc i hostům, co mají rádi smažené tvarůžky.
U Hučky
Adresa: Slezská 1967, Frýdek
Druh sýra: eidam většinou 40% (gramáž 100 g)
Příloha: příloha + tatarka za příplatek
Cena: 95 Kč (včetně přílohy a tatarky 144 Kč)
Na severním výjezdu z Frýdku na Sedliště funguje svým způsobem speciální gastropodnik, který má smažená jídla jako základ. Plackárna U Lichny dělá kromě bramborových burgerů „brambáčů“ i více druhů smažených sýrů. „Tvarůžky, ty jsou ještě oblíbenější než eidam. Pak máme hermelín a sýrové kuličky z mozarelly,“ popisuje vedoucí Veronika Vybíralová.
Smažák považuje za běžnou věc na talíři už od svého dětství, holduje mu celá její rodina a v podniku si ho dávají také nejčastěji rodiče s dětmi. „Sami si je tu obalujeme, žádné polotovary. Smažíme ve fritéze,“ uvádí s tím, že meníčka nevedou a ke všem smažákům dávají jen lehkou oblohu, ostatní je za příplatek.
Plackárna U Lichny
Adresa: Bruzovská 1799, Frýdek
Druh sýra: eidam (gramáž 150 g)
Příloha: za příplatek cokoliv z nabídky
Cena: 70 Kč (pouze smažený eidam)
Někdy pětkrát za den, jindy pětkrát za týden. Takto komentuje zájem o smažáky v restauraci Vlasta ve vilové zástavbě u sídliště Slezská ve Frýdku osoba nejpovolanější, tedy kuchařka Veronika Halgašová. Hostům je připravuje z goudy nebo z eidamu, pokud tedy nechtějí specialitu vymyšlenou šéfem podniku a jeho bratrem nazvanou Bráchův smažák (více druhů sýra v trojobalu – eidam, čedar, uzený sýr).
„Sama smažáky miluju, když si zajeme na oběd, taky si ho dávám. A není s ním taková drbačka jako se svíčkovou, obalí se a šup s ním na pánev,“ podotýká kuchařka z restaurace, kde se specializují na českou gastronomii. Smažený sýr tady mají jako součást stálého týdenního menu.
Vlasta
Adresa: Dobrovského 1947, Frýdek
Druh sýra: eidam nebo gouda (130 g)
Příloha: hranolky + tatarka + zelný salátek
Cena: 155 Kč (stálé týdenní menu)
„Zrovna jsem se vrátil z Egypta a jak slyším o smažáku, tak na něj dostávám chuť,“ směje se René Dobrovský z restaurace U Splavu na místeckém břehu řeky Ostravice. Ten stojí hned u koupáním i otužováním vyhlášeného jezu U Žida.
Smažený sýr tady pochopitelně mají, a to jak samostatný, tak jako součást menu. Ale smažené tvarůžky si prý dopřávají hosté více, jsou obalované v anglické slanině a těstíčku. „Smažák jedí hodně děti. I můj a majitelův syn si libují. A moje osmdesátiletá maminka, jak jde do restaurace, tak ho chce taky,“ komentuje René Dobrovský.
U Splavu
Adresa: Ke Splavu 2308, Místek
Druh sýra: eidam nebo gouda (150 g)
Příloha: hranolky nebo opékačky nebo vařené brambory s máslem + tatarka nebo ďábelka + zelenina
Cena: 135 Kč (s polévkou i přílohami v menu)