Přes 4100 plastových nádob na sběr a svoz biologicky rozložitelného odpadu pořídilo město Frýdek-Místek. Přestože se odpad bude vyvážet až od dubna příštího roku, nádoby mají lidé na zahradách už nyní. Příčinou spěchu bylo splnění podmínky pro čerpání dotací.

„Nádoby již byly rozvezeny k rodinným domkům na území města, včetně místních částí Chlebovice, Lískovec, Lysůvky, Skalice a Zelinkovice. Podmínkou pro přidělení nádoby na biologický odpad je, aby měl rodinný dům číslo popisné a byla v něm nahlášena alespoň jedna osoba k trvalému pobytu," popsala mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Obsah nádob bude pravidelně vyvážen od dubna příštího roku tak, jak vedení města původně plánovalo. Aby město na projekt získalo dotaci, musel být rozvoz hotový do konce letošního listopadu proto se s rozvážením spěchalo.

Celkové náklady na pořízení nádob včetně jejich rozvozu činí více než 5,6 milionu korun, přičemž přes 5 milionů z této částky bylo hrazeno z dotace.

„Pro svoz bioodpadu od rodinných domů jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Tím prvním bylo vyjít vstříc občanům žijícím v rodinných domech na území města, kteří nás žádali o popelnice na odpad ze zahrad, jako je tráva, listí, seno, spadané ovoce, ale také slupky ze zeleniny a podobně. Druhým neméně závažným důvodem bylo snížit množství bioodpadu vyhozeného do běžných kontejnerů na komunální odpad, čímž bychom měli šetřit místo na skládce," vysvětlil primátor města Michal Pobucký s tím, že bioodpad bude zpracován v kompostárně Frýdecké skládky.

Svoz se bude uskutečňovat jednou za čtrnáct dní až do října. Z městského rozpočtu je na tuto službu pro příští rok uvolněn zhruba milion korun.