Radnice ve Frýdlantu nad Ostravicí chce přimět obyvatele k domácímu kompostování. Bezplatně jim chce zapůjčit plastové zahradní kompostéry, které by mohly být pořízeny z dotace na základě výzvy operačního programu. Vyhlášena by měla být v srpnu, lidé původně mohli podávat žádosti do května, městský úřad ale prodloužil termín pro odevzdání přihlášek až do konce července.

PROJEKT I PRO CHATAŘE

Žádostí o bezplatné přidělení kompostéru je přes 500, zájem mají hlavně trvale bydlící obyvatelé města. Pokud by město dotaci získalo, budou kompostéry obyvatelům zapůjčovány zdarma na základě uzavření smlouvy o výpůjčce na dobu pěti let a poté přejdou bezplatně do jejich vlastnictví. Projekt je určen také chatařům a zahrádkářům, jde například o vlastníky pozemků na území města, kteří mají trvalý pobyt jinde nebo o nájemce zahradních pozemků, kteří mají platnou nájemní smlouvu k pozemku v katastrálním území města. Kvůli tomu je termín odevzdání přihlášek prodloužen.

Radnice předpokládá, že kompostováním se sníží množství komunálního odpadu ukládaného na skládky a tím i tvorbu skleníkového plynu methanu. Hotovým kompostem se zvýší úrodnost půdy a ušetří peníze za nákup minerálních hnojiv.