Pochoutky od italských mistrů stejně jako speciality valašské i italské kuchyně totiž byly doslova na každém rohu karlovského údolí Leskové. K jednotlivým stanovištím proudily v sobotu i neděli tisíce labužníků.

Rozhovor shvězdou festivalu, italským kuchařemAlessandrem Gavagnou najdete zde:TIP NA VÝLET: Karlovský gastrofestival

„Jsem docela překvapená, kolik je tu lidí. Je teprve deset hodin a už pomalu není kde zaparkovat,“ podíval se na hodinky Petr Januš. Mladý muž se na festival vypravil s celou rodinou.

„Obrali mě o hastroše a zmizeli někde v davu,“ povzdechl si s úsměvem. Právě valašské hastroše byly příjemným zpestřením pro všechny, kteří už mají dost korun či eur. Ve stáncích farmářů ani v restauracích totiž za „obyčejné“ peníze o víkendu nepořídili zhola nic.

Hlavní program gastrofestivalu se odehrával na několika stanovištích. Mezi jednotlivými místy hosty přepravovaly nejrůznější dopravní prostředky. Klasická auta však mezi nimi chyběla.

„Návštěvníky údolím zdarma vozí Jelínkův expres a historický autobus. Svezení nabídl i koňský povoz,“ řekl ředitel hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla. Lidé si odnášeli suvenýry například z mezinárodního farmářského trhu. Ten nabídl sýry, trdelníky, bramborové spirály, med i pravá italská vína.

„Koupila jsem si u jednoho z farmářů sýr. Je sice trochu aromatičtější, ale chutná znamenitě,“ zhodnotila svůj výběr třicetiletá Martina z Ostravy.

Přestože hlavní a zároveň nejbohatší program je již pryč, gastrofestival má co nabídnout až do konce týdne. Mezi nesporná lákadla patří například čtvrteční menu z exotického hmyzu a páteční křest svatomartinské­ho vína.