Mandarinky, pomeranče, banány a spousta sladkostí tak doputovaly na stoly tam, kde by si to jinak nemohli dovolit. K tomu, jak vybrat potřebnou částku, zvolili studenti vskutku originální způsob prodej svačinek.

„Dalo by se říct, že se prodej domácích svačinek spolužákům stal u nás již tradicí. Studenti doma za své peníze připravují lákavé pochoutky. Ve škole vyvěsí plakátky s pozvánkou ke svačince a o přestávce pak všechny dobroty za symbolickou cenu prodají," vysvětlila profesorka gymnázia Soňa Macurová. K mání tak bývá například lentilkový koláč, Raffaello buchtičky, hraběnčiny řezy, muffinky, čokobuchta s cuketou i tradiční bábovka, plněné šátečky nebo slaní šneci.

Organizátorkou celé akce se tentokrát stala studentka 3.C frýdlantského gymnázia Adriana Smilowská, která je zároveň členkou Studentského dobrovolnického klubu ADRA.

„Prodejem svačinek jsme utržili částku pět tisíc korun. K tomu jsme ještě přidali tisíc korun, které ,vydělal' náš klub na charitativním bleším trhu. Na Ukrajinu jsme tedy poslali celkem šest tisíc korun," informovala studentka.

Gymnázium tímto způsobem získalo peníze na charitativní činnost již poněkolikáté.

„Minulý rok nám poskytli podobnou částku, za kterou jsme nakoupili barvy, štětce a další materiál pro výtvarné programy v domově pro seniory a v dětském domově," uvedla Monika Janoštíková ze Studentského dobrovolnického klubu ADRA.

„Tentokrát udělali radost dětem, pro které je ovoce velkou vzácností. Poslední půlrok tam děti jí skoro samou kaši. Část peněz dětský domov použil také o Vánocích, které se u nich konají v lednu," dodala.

Nápad vznikl už před šesti lety

Myšlenka na prodej vlastnoručně vyrobených svačinek vznikla před šesti lety.

„S nápadem tehdy přišla moje předchozí třída, kde takovým hlavním iniciátorem byla bývalá studentka Karla Putalová. Spolu se svačinkami tehdy studenti připravili také vánoční jarmark. Z obou akcí jsme získali téměř třicet tisíc korun, které byly prostřednictvím organizace ADRA zaslány na očkování dětí do Afriky," popsala Soňa Macurová.

O tom, že se jedná o přínosné a zajímavé akce, je přesvědčena také studentka Petra Kovaříková.

„Jednou za čas můžeme někomu pomoci. Těší nás především zpětná vazba, kdy nám ADRA ukazuje fotografie přímo z dětského domova, že tedy zcela přesně víme, kam peníze jdou. Pro nás je to i jistá forma zpestření studentského života," řekla Petra Kovaříková, která se do výroby svačinek pustila již poněkolikáté. „Doma jsem pekla šneky z listového těsta i buchtu. Rodiče se zpočátku k tomuto projektu tvářili skepticky, nebyli si jisti, zda peníze opravdu přijdou na tuto věc. Ale dnes už tomu fandí a pomáhají mi," popsala studentka.

„Život u nás a život na Ukrajině je zcela odlišný přesto, že mezi námi není až taková velká vzdálenost. Proto jsme uspořádali vánoční sbírku hraček, se kterými si už nehrajeme. Dá se říct, že hračkami byl zavalen celý kabinet. Tamní děti jsou nadšené z každé maličkosti, získat například obyčejného plyšáka, takovou příležitost opravdu nemají," uzavřela Adriana Smilowská.