„Máme gymnázium v našem majetku, škola neplatí nájem, nejsou žádné fondy na opravy. A kraj odmítá investovat do cizího majetku," upozornil před včerejším hlasováním zastupitelů náměstek frýdecko-místeckého primátora Dalibor Hrabec. Situace se podle něj dá vyřešit jediným způsobem bezúplatným převodem nemovitosti na kraj. „Tím bude docíleno normálního stavu. Kdo gymnázium provozuje, bude se starat o budovu," poznamenal Dalibor Hrabec.

Prestižní gymnázium má ve Frýdku-Místku dlouholetou tradici. Pokud by však zastupitelé rozhodli o tom, že si město budovu ponechá, reálně by hrozil přesun studentů. V městské kase totiž chybí peníze na nezbytně nutné opravy. „Beru hlasování jako záchranu Gymnázia Petra Bezruče v našem městě," apeloval primátor Michal Pobucký na zastupitele. Kraj se o získání budovy zajímá už několik let. „Dávat peníze do cizího majetku je problém. Dokázali jsme opravit celou řadu budov, které provozujeme a vlastníme," poukázala náměstkyně hejtmana Věra Palková na rekonstrukci frýdeckého gymnázia v Cihelní ulici.

Hlasování zastupitelů dopadlo jednoznačně město už netrvá na odkupu nemovitosti, naopak ji chce kraji darovat. Lidé prý nemusejí mít obavy, že by nový vlastník využil budovu jinak než jako školu. „Myslíme na to, aby byla budova využívána k původnímu účelu. Existuje úvazek, že gympl zůstane zachován na poměrně dlouhou dobu," doplnil Dalibor Hrabec.