Samotné bourání bylo poměrně složité. „Hasičárna byla navázána na další budovu, takže ji nešlo jen strhnout. Některé z prací se musely dělat ručně,“ prozradil jablunkovský starosta Jiří Hamrozi, podle kterého se při bourání našly různé artefakty – pohlednice, první hasičské noviny z roku 1890 a další věci, které putovaly do Státního okresního archivu Frýdek-Místek.

„Byl nám předán zmuchlaný balíček. Ovšem vše bylo v takovém stavu, že se tím nešlo hned zabývat. Nejdříve vše musíme důkladně dezinfikovat, což se právě děje,“ řekl ředitel frýdecko-místeckého archivu Tomáš Adamec.

Potvrdil, že mezi nalezenými dokumenty se nachází nějaká listina zřejmě se týkající hasičů, jedna zatím pro značné znečištění neidentifikovaná mince, dále dobové noviny, dobové pohlednice.

Dálnice D48 v úseku mezi Frýdkem-Místkem a Dobrou.
Úleva pro obec: dálnice mezi Frýdkem a Dobrou bude bezplatná
Tisková konference ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), na snímku (ředitel FNO) Evžen Machytka.
Krize ve FNO: Ředitel Machytka rezignoval

„Ale z těch nic nebude, ty byly úplně rozpadlé. Vše je momentálně ve fázi, kdy není možné přesně určit obsah textu, ani to, zda a v jakém rozsahu se dochované dokumenty podaří obnovit  a zachránit,“ doplnil Adamec.

S určitostí lze říct, že tyto věci budou mít určitě význam pro místní hasiče i samotný Jablunkov – jak tomu bude z pohledu celého regionu, to se teprve uvidí. Každopádně i nové výjezdové centrum bude zřejmě skrývat tajemství.

„Od našich předků jsme dostali určitou ochutnávku tehdejší doby. Uvažujeme, že také něco z dnešní doby vložíme do základu pro další pokolení,“ nastínil Hamrozi.

Integrované výjezdové centrum má v Jablunkově být hotovo do konce příštího roku, nyní se dělají sondy na únosnost pláně pro základové pásy. Rovněž se udělají mikropiloty sousední zdi.

Náměstí v Místku zdobí květinové pyramidy. Ilustrační foto.
Město Frýdek-Místek na jaře opět rozkvete
Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.
Za přetočený tachometr padl u soudu podmíněný trest