Frýdecká ulice v Třinci se mění v jedno obří staveniště. Stojí zde rozestavěná Werk Arena, jejíž otevření je naplánováno na počátek září. Od 20. června bude kraj opravovat i frekventovanou silnici II/476 a město zároveň spustí výstavbu chodníků. Vše má být dokončeno do poloviny srpna. Také proto, že v září by měla ve Frýdecké ulici odstartovat výstavba IVC.

„Sedmého března bylo vyhlášeno výběrové řízení," uvedla minulý týden třinecká starostka Věra Palkovská. O výstavbě IVC definitivně rozhodli na konci února krajští zastupitelé. Předpokládá se, že náklady na stavbu dosáhnou zhruba 250 milionů korun – pětaosmdesát procent bude financováno z dotací a patnáct procent uhradí Moravskoslezský kraj.

Nové IVC podle vedení kraje řeší stávající nevyhovující podmínky, ve kterých pracují složky integrovaného záchranného systému. Například hasičská stanice byla zřízena v roce 1969 a je v ní málo místa. „Lidé se nějak vměstnají, ale naše technika je čím dál větší – a my ji tam nedáme. Prostě ta budova se už nedá nějak stavebně nafouknout ani upravit," říká šéf třineckých hasičů Bohdan Sikora s tím, že nedostatek místa se projevuje neustále.

„Couvá se na sklopená zrcátka a tak dále," naznačil. „Takže určitě se na IVC těšíme," dodal. Lokalita ve Frýdecké ulici je označována za strategickou. Pozemky jsou kousek od centra a mají i další důležitou výhodu – nedaleko odtud je stávající hlavní silniční tah na Slovensko a v budoucnu to bude blízko i k přivaděči na přeložku silnice I/11. Stavba IVC, kterou má na starosti kraj, musí podle třinecké starostky skončit v srpnu příštího roku. „Tam žádné otálení nesmí nastat," uvedla s odkazem na podmínky dotace.

O vzniku moderního areálu pro hasiče a policisty v Třinci se hovoří od devadesátých let. V roce 2008 bylo k budoucímu výjezdovému centru podepsáno memorandum, například za tehdejší severomoravskou policii ji podepisoval Petr Lessy. Později vznikla i smlouva o partnerství mezi městem, krajským ředitelstvím policie a moravskoslezskými hasiči. Optimistický scénář počítal s tím, že práce začnou na jaře 2011, poté se však zjistilo, že není vyhlášena vhodná dotační výzva, bez které nelze akci spustit. Peníze pro stavbu IVC se podařilo zajistit až nyní.