Takzvanou protihlukovou vyhláškou, která omezuje hlučné činnosti v době státních svátků a o víkendu, se musejí řídit lidé například v Třinci.

Zastupitelé ji schválili loni v červnu. Vyhláška zakazuje používání hlučných strojů během nedělí a státem uznaných dnů pracovního klidu, ne ale po celý den. Od 8 do 13 hodin za zvuk motorových pil či úhlových brusek postih nehrozí. To ve Frýdku-Místku žádnou podobnou reguli nemají. Jediné, co magistrát vymezuje vyhláškou, jsou noční hudební produkce.

O přijetí protihlukové vyhlášky uvažovali například radní v Paskově. „Zatím jsme ji neschválili. Vymahatelnost je nejasná, poptávali jsme se i po místech, kde už vyhlášku mají. Má svoje úskalí," tvrdí starosta Paskova Petr Baďura.

S příchodem jara se i letos ve městě množily stížnosti na neukázněné sousedy, kteří obtěžují své okolí nadměrným hlukem. „Snažíme se přesvědčit lidi, aby k sobě byli ohleduplní," říká starosta. Podle něj zatím vyhlášku nepřijali i kvůli velkým zdrojům hluku z okolí. „Například rychlostní komunikace z Ostravy do Frýdku-Místku kvůli ohromnému provozu značně překračuje hlukové limity. Protihluková vyhláška by byla kontraproduktivní," dodává Petr Baďura.

Ani platná regule nezaručí klid po nedělním obědě třeba v Janovicích o tom podle vedení obce vědí své. Co se ale stane, když si narušitelé s vyhláškou hlavu nelámou? Nejdříve přijde obvykle domluva, pak můžou policisté s rušitelem zahájit správní řízení.

V některých obcích se ale bez nařízení o omezení hluku obejdou. Stačí jim nepsaná dohoda, že o nedělích lidé dodržují ztišený režim. „Mějte prosím porozumění a ohled na své sousedy alespoň jeden den v týdnu," apelují vždy na jaře na své obyvatele ve Vyšních Lhotách prostřednictvím zpravodaje. K razantnějšímu kroku formou vyhlášky zatím vedení obce nemuselo přistoupit.