Jak byste jako starosta popsal, charakterizoval obec Horní Tošanovice?
Jsme menší obcí, která má neuvěřitelný nárůst obyvatel. Ještě před nedávnem nás bylo 450, přitom k dnešku žije v Horních Tošanovicích už 650 lidí. Staví se tady ve velkém. Je tady totiž dobrá dostupnost díky vjezdu z rychlostní komunikace. Do Frýdku-Místku i Českého Těšína je to asi deset minut, do Třince čtvrt hodiny, do Ostravy půlhodina. Navíc je to odtud kousek na hranice s Polskem i Slovenskem. Horní Tošanovice jsou dobrou a zajímavou lokalitou pro bydlení.
 
Jsou Horní Tošanovice něčím výjimečné či originální v porovnání s jejich okolím?
Výjimeční jsme určitě tím, že spolu se sousedními Dolními Tošanovicemi máme společnou tělovýchovnou jednotu, jejíž hlavní činností je fotbal. A i když jsme dvě malé vesnice o celkovém počtu obyvatel okolo jednoho tisíce, tak máme družstvo žáků, dorostenců i mužů. Fotbalem to tady skutečně žije, což dneska není vůbec zvyklé. Můžeme se pochlubit také velice bohatou mezinárodní spoluprací s polskou obcí Jaworze, slovenskou obcí Strečno či s maďarskými obcemi Jászboldogháza a Jászszentandrás. A dokonce i se srbskou obcí Padina. Přitom spolupráce není jen o symbolických návštěvách, ale i o výměně zkušeností a vzájemné pomoci v chodu úřadů. V Srbsku jsou to pro ně velmi užitečné informace. Pokud jde o občanskou vybavenost, máme tady hřiště s umělou trávou i antukou, dvě hřiště na malou kopanou, pro nejmenší pak dvě dětská hřiště. Chloubou je zahrada mateřské školy, kde jsme investovali v posledních dvou letech asi tři miliony korun. Je to zahrada snů. Vybudovali jsme nové sociální byty pro sociálně slabé, ve kterých žijí matky samoživitelky s dětmi. Myslíme i na tuto oblast, byť jsme hodně malá vesnice.

A jak se v Horních Tošanovicích žije místním obyvatelům? Co hlavně oceňují a co jim na druhou stranu naopak chybí?
Všichni jistě ocení společenský život, který je tady více než bohatý. Začínáme obecním a hasičským plesem, pořádáme sportovní odpoledne pro občany, stavění máje, smažení vaječiny, pro nejmenší děti děláme velký atletický trojboj, na který se k nám sjede asi deset škol z okolí včetně těch z Jaworze a Strečna. Starší spolu mohou pravidelně poměřit síly na turnaji starých gard, který už má delší než dvacetiletou tradici. Zmínit musím také Poleninské ohně, kdy součástí této akce bývá i setkání se seniory se slavnostním obědem. Největší akcí jsou pak dožínky, které se konají vždycky na podzim. Oblíbené je i dýňování, hodně pozitivních ohlasů mívá každý rok velká vánoční výstava a výčet všech akcí každoročně zakončujeme rozsvícením vánočního stromu. Většinou všechno dělají hasiči ve spolupráci s obcí za pomocí maminek. Do pořádání akcí se zapojují naše spolky. A co nám chybí? Přáli bychom si, aby obcím byly přidávány větší peníze. Chceme více peněz i z toho důvodu, že chceme řešit odpadní vody, a to zřejmě formou domovních čističek. Investovat chceme také do chodníků, oprav místních komunikací a vybudování další infrastruktury, když se ve vesnici dost staví a nejspíš se ještě stavět bude.
 
Když byste měl někoho pozvat do Horních Tošanovic, proč by tady měl zavítat? Co hlavně může tato obec návštěvníkům nabídnout?
Rozhodně na dožínky, které tu probíhají v září. Mají nadregionální charakter. Máme 650 obyvatel, přitom na dožínkách jich je každoročně přes tisíc. Krásnou akcí jsou i Poleninské ohně a velká vánoční výstava, kterou se můžeme pochlubit. Maminky ve spoluprací s obcí udělají výstavu, místní tady mohou prodávat výrobky, vždycky pozveme i nějakého řezbáře. Ve druhé místnosti si pak všichni mohou vydechnout, odpočinout, posedět a povykládat mezi sebou. 

Momentálně se prakticky celý svět potýká s pandemií koronaviru. Jak s touto nákazou bojujete v Horních Tošanovicích?
Vláda totálně selhala. Populismus je cítit z každého kroku. V čele stojí premiér a mě už pomalu uráží, jak vystupuje. Veškerý chaos začal už na začátku, kdy se ukázalo, že stát nemá dostatek roušek a ochranných pomůcek, které pak narychlo nakupoval za přemrštěné ceny. Spousta opatření je chaotická a nesrozumitelná, neustále se mění. A když se k nim připočítá papalášství některých vrcholných politiků, nemůže se nikdo divit, že mnoho lidí už opatřením nevěří a nedodržuje je. Přitom více ohleduplnosti by prospělo celé společnosti. Všichni by si měli uvědomit, že jde o zdraví každého z nás. 

Jaké jsou plány Horních Tošanovic dál do budoucnosti? Chystají se v nich nějaké významnější investice?
Chceme vystavit nové chodníky vzhledem k tomu, že dochází k rozšíření zástavby, dále rozšířit hasičskou zbrojnici o věž a společenské prostory se sociálním zázemím. Hodláme také zmodernizovat antukové hřiště a vybudovat domovní čističky odpadních vod.