„To jste měli dorazit včera, na olympijský hokej v televizi bylo plno,“ konstatuje Sylva, která je provozní restaurace s minipivovarem Morava na sídlišti v Místku. Kde sedí odpoledne ve čtvrtek v hlavní části samé „známé tváře“, vedle pár nových hostů a skupinka v salonku.

„Kdepak plno,“ vrtí hlavou servírka Šárka a nalévá u baru dalšímu štamgastovi oblíbenou borovičku. Radim doprovázející do Moravy slečnu Karolínu je tady každopádně poprvé – a jedním dechem se nechává slyšet, že kdyby se pokračovalo v kontrolování certifikátů o covidu, míří jinam!

Zubní ambulance. Ilustrační foto.
Je rozhodnuto. Frýdeckomístecká zubní pohotovost bude, a to už od podzimu

„Objednej a necháme se aj´ fotit…“ smějí se v tomto podniku čtyři kořalky chtiví kamarádi. Chodívají tu pořád, nějaké omezení podle svých slov nepocítili. Na dveřích podniku, kde vaří české speciality a čepují jak vlastní, tak nošovické pivo, pořád zůstává upozornění na zrušené opatření.

Nejinak tomu je i kilometr vzdušnou čarou u místeckého náměstí v pivnici, která se od Moravy konceptem podstatně liší. Žádné jídlo a jediné pivo (tradiční Radegast), tak to vypadá U Antoníčka. „A taky borovička a slivka,“ zní od jednoho ze dvou stolů u pípy. Rozumí se, že štamgastských.

Výčepní jménem Radka se cítí zoufale přesto, že může opět nalít lidem, aniž by předtím poptávala cosi v mobilních aplikacích nebo na papíře.

Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb uspořádala ve Frýdku-Místku 7. ročník celorepublikové soutěže cukrářů Podbeskydský ještěr.
OBRAZEM: Cukráři soutěžili ve Frýdku-Místku. Jejich díla vás dostanou

„Odliv hostů je od příchodu koronaviru obrovský a není to jenom u nás,“ podotýká v pivnici, jež se před časem horko těžko zbavuje cejchu „putyky“.

„Můžou mi políbit p…l!“ vzkazuje autorům vládních omezení dáma v letech (s vodkou a žlutým nealko). To senior u dalšího stolu tvrdí, že bez procházky z městské části Spořilov okolo Frýdy na jedno U Antoníčka si den představit neumí. Zná však spoustu takových, co raději zůstávají pít doma…