Za zkratkou se skrývají dvě lákadla nejen pro turisty – bezbariérové muzeum a informační centrum, v budově rovněž zůstalo zachováno kino. Hotovo bylo na konci srpna, kdy vše spatřila i veřejnost.

„Jednalo se o náročný projekt jak po stavební stránce, tak i byrokraticko-administrativní. Samotný záměr se datuje do podzimu 2015, rok a půl jsme vše chystali včetně projektové žádosti,“ řekl starosta Bystřice Roman Wróbel a dodal, že celkové ukončení projektu je na konci letošního roku.

V obci jsou hlavně rádi, že udělali další krok k revitalizaci přednádražního prostoru, který je vstupem mnoha turistů do této obce. Letos již u nádraží postavili parkoviště, vloni zase bezbariérový chodník, který spojuje nádraží se samotným centrem obce. „V příštím roce chceme vybudovat nové autobusové zálivy, opravit silnici, vysadit zeleň,“ vypočetl starosta.

A co mohou lidé v muzeu očekávat? Mimo stále expozice, která přibližuje život v Bystřici desítky let nazpátek, i periodické výstavy, ke kterým budou připraveny různé tvůrčí dílny či besedy.

„Doslova střemhlav se do všeho vrhla Irena Cichá, která je garantem muzea. S nadsázkou řeknu, že jezdila odd čerta k ďáblu a sháněla různé artefakty. Jsou zde opravdu velice zajímavé věci. Velký dík patří i lidem, kteří věnovali muzeu věci, které měli doma a nyní je může spatřit široká veřejnost,“ předeslal Wróbel. Bystřičtí měli při rekonstrukci i štěstí, když během prací stavaři například obnažili původní stropní klenbu či starou studnu ukrytou pod podlahou. I tohle mohou příchozí obdivovat.

Opravené původní kino vzniklo v rámci projektu Slezské Beskydy – společné dědictví. Finance na rekonstrukci Bystřičtí získali z operačního program přeshraniční spolupráce s Polskem, kdy vedoucím partnerem je polská obec Brenná.

Celkové náklady pro všechny aktivity projektu činily 1,7 milionu euro, z toho na bystřické straně se jednalo o částku 942 tisíc euro. Přitom drtivou většinu spolkly stavební práce, dále pak vybavení, ale i další věci včetně publicity.

Shrnuto a podtrženo – v budově kina se nově nachází muzeum včetně nového sociálního zařízení, informační centrum a upraven je i dvorek, kde má vyrůst cvičná zahrádka. Ale lidé již od září mohou objekt navštívit. „Muzeum prostě začíná žít svým životem,“ uzavřel Wróbel.