Houby jsou velmi specifickou rostlinou, které potřebují ke svému růstu ideální porci vláhy. Pokud nastane sucho, jako v měsících minulých, nerostou. Proto je ke sběru hub nejlepší jarní a převážně podzimní období.

V tuto dobu totiž rostou opravdu velmi hojně. Již od poloviny září rostou a Beskydy jsou tak v obležení houbařů a mykologů. „Přijeli jsme do Bašky na chatu a jelikož jsme vášniví houbaři, rádi jezdíme do Starých Hamer. I když již od rána u lesa postávala auta houbařů, i v dopoledních hodinách jsme našli obrovskou porci hub,“ uvedli spokojeně ostravští návštěvníci Beskyd. O podzimním rozmachu hub ostatně pro Deník hovořil i mykolog Jiří Lederer. „Počátkem září začaly houby slibně vyrůstat a nyní je sezona v plném proudu. Houby rostou jak jedlé, tak samozřejmě všechny ostatní, které nás zajímají, i ty vzácné, takže si přijde každý na své,“ uvedl mykolog Lederer.

I když nyní houby rostou, je letošní sezona spíše průměrná a dá se srovnávat s rokem 2015, který byl jeden z nejslabších. I v roce 2015 byl začátek sezony slabý, ale v druhé polovině srpna vykvetla záplava hub,“ pokračoval Lederer.

V Beskydech se ale vždy vyskytne období, kdy houby hojně rostou. „Nejde říct, že by byla v posledních letech v Beskydech příliš špatná houbařská období, na jižní Moravě je například špatná sezona mnohem častěji,“ míní Lederer.

Sběr hub s sebou přináší společně s krásnými chvilkami v přírodě i zdravotní úskalí. Houbaři mnohdy sbírají houby, u kterých si nejsou příliš jistí jejich účinky a výlet do lesa tak může skončit tragicky. „Samozřejmě, první a hlavní zásadou je nesbírat houby, které neznám. Navíc musím vědět a znát podobné druhy,“ radí mykolog Lederer, který tvrdí, že fatálních otrav díky vyspělému zdravotnickému systému ubylo.