V Beskydech lidé nacházejí zejména hřiby kováře. Svým úlovkem se ve facebookové skupině s názvem Kam na houby Beskydy pochlubil například Karel L., který ve čtvrtek vyrazil „na skok do lesa" v okolí Starých Hamrů. „Asi deset kovářů, hlavně u lesních cest. Jinak nic," sdílel muž svůj úlovek s ostatními. V podobné lokalitě houbařila i Soňa M., která se pak pochlubila fotografií pekáče plného kovářů. „V lese pusto, ani prašivka, ale na okrajích, na našich místečkách, jsme nasbírali za čtyři hodiny tyto kováře," napsala ke svému úlovku houbařka. Přestože převažují houbaři, kteří si pochvalují úlovky ze Starých Hamrů nebo Bílé, výjimkou nejsou ani jiné lokality například Morávka, Hrčava nebo Mosty u Jablunkova. Kromě kovářů si lidé z lesů odnášejí hřiby smrkové nebo hřiby osikové.

Dobrý začátek sezony potvrdil také mykolog Jiří Lederer, který každé pondělí radí houbařům ve frýdecko-místeckém Muzeu Beskyd. „Současné počasí růstu hub stále přeje. Je poměrně teplo a občas i vydatně zaprší, a tak se houbařská sezona slibně rozvíjí. Mnozí již nosí plné či aspoň poloplné košíky. Skončil již růst časně jarních druhů a objevují se i druhy typicky letní," informoval v týdnu mykolog. Na loukách a pastvinách podle něj rostou žampiony, na okrajích lesů a v parcích se lidé mohou setkat zase s několika druhy holubinek. „Radost dělají houbařům už i hřibovité houby, místy lze nasbírat i plný košík," potvrdil Lederer s tím, že rostou například hřiby dubové, hnědé, žlutomasé či kováře. Setkat se lze s klouzkem obecným nebo kozákem březovým.

Třeba jedenatřicetiletá Tereza Chovancová z Frýdku-Místku se včera Deníku přiznala k tomu, že houby má sice moc ráda, jenže sbírá je jenom její otec. „Já na to opravdu nemám čas. Když má tatínek informace, že takzvaně rostou, vyráží na ně do beskydských lesů s několika koši, které většinou až po okraj zaplní," dodala Tereza Chovancová.