Zmíněná lokalita v Hrádku, jejíž součástí je také lužní les, je místem výskytu nejen početných druhů ptáků, ale i rostlin. Nyní se Girov ještě více otevírá veřejnosti, který díky informačním tabulím získá dokonalý přehled o životě zvířat a rostlin v tomto místě.

„Pro děti bude lákadlem dřevěné, na pevno zakotvené pexeso. Na jedné straně je vždy fotografie živého organismu, který na území žije, na zadní straně jsou popsány zajímavosti o něm. Nechybí ani QR kód, pomoci něhož si přes mobilní aplikaci zájemce může pustit například zpěv vyobrazeného ptáka,“ naznačil starosta Hrádku Robert Borski.

Mimo informačních tabulí, které jsou rozmístěny na okruhu v délce 400 metrů, je součástí areálu i samotná pozorovatelna, ve které jsou umístěny lavičky a je zastřešena. Sobotního otevření se má zúčastnit i českotěšínský ornitolog Daniel Křenek.

„Přislíbil, že dorazí, ale o něco později. Kdo zůstane, bude mít otevření pozorovatelny obohaceno a poutavé vyprávění odborníka,“ doplnil starosta s tím, v hrádeckém lužním lese lidé spatří například žlunu zelenou. „Jedná se o datlovitého ptáka, který tam žije a v naší přírodě ubývá. Právě proto jsme si jej dali i do loga s nadsázkou řečeno naší nově vzniklé rezervace. Jinak u řeky Olše hnízdí i morčák, což je velmi vzácná kachna,“ upřesnil Borski.

Samotný úklid obce bude v Hrádku probíhat od sobotní 8. hodiny a závěr bude na tradičním místě v Girově. Obvyklé opékání klobás letos obohatí právě otevření ptačí pozorovatelny. Výstavba ptačí pozorovatelny stála přes 280 tisíc korun, přičemž obec na stavbu získala stoprocentní dotaci od Místní akční skupiny Jablunkovsko z programu Rozvoje venkova.

Domy a chaty v Raškovicích jsou chráněny obnovenými spádovými stupni.
Velká voda? Povodí investuje do opatření