Biskupství ostravsko-opavské, kterému obora patří, ihned po krádeži rozhodlo, že se liška Bystrouška do obory vrátí. „U příbuzných autora památníku akademického sochaře Karla Vávry, který jej vytvořil v roce 1962, se našel jen sádrový odlitek pamětní desky. Jediným podkladem pro obnovu lišky Bystroušky byly fotografie, které se podařilo sesbírat od místních obyvatel a dalších fotografů," uvedl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Biskupství svěřilo přípravu modelu k výrobě nové bronzové sochy akademickému sochaři Adamu Krhánkovi z kuřimské firmy, která se specializuje na moderní 3D technologie. „K přípravě modelu v počítači jsem měl k dispozici třicet snímků z různých pohledů. Přímo v hukvaldské oboře jsme si naskenovali kámen, na kterém liška stála. V počítači pak z těchto podkladů vznikl 3D model," přiblížil přípravu na počítačovou sochařinu Adam Krhánek. Model budoucího díla pak pomohla připravit 3D tiskárna. Pak přišla na řadu klasická sochařina s plastelínou.

Věrně zachytit výraz lišky Bystroušky bylo náročné. Málokdo si nafotil sochu v oboře ze všech možných stran a úhlů. Návštěvníci obory se nejvíce zaměřovali na čenich a ocas zvířete, který z pověrčivosti vyhladili do zlatavé barvy. Ke konzultacím rodícího se díla, které nahradilo ukradenou sochu z roku 1962, přizvalo biskupství architekta Marka Štěpána, který pochází z Frýdku-Místku. „Původní socha měla takový roztomilý pohled, kdy si liška čapne na šutr a odpočívá. K tomuto výrazu by to mělo dojít," radil například architekt Marek Štěpán kybersochaři.

Po měsících konzultací byla schválena konečná podoba lišky Bystroušky, která posloužila k výrobě sádrového odlitku. Lišky ze sádry se stala podkladem pro slévárnu, která vyrobila bronzovou sochu. Slévači z ateliéru uměleckého lití kovu odlili novou sochu lišky Bystroušky i pamětní desku na konci února ve své dílně ve Veverských Knínicích. Hrubý odlitek čekaly ještě povrchové úpravy a patinování, čímž autoři docílili věrnou podobu lišky.

„K Hukvaldům a oboře neodmyslitelně patří. Doufám, že tato nová liška Bystrouška bude nadále svědomitě plnit tajná přání návštěvníků obory a Hukvald vůbec," poznamenal starosta Hukvald Luděk Bujnošek.

Páteční slavnostní odhalení si nenechaly ujít asi dvě stovky lidí. Nechyběly fanfáry trubačů na lesní rohy a vystoupení dětí z místní základní školy. Biskupství nechalo upravit také okolí památníku, aby bylo lépe přístupné turistům. Terénní úpravy za 214 tisíc korun hradila církev z vlastních zdrojů. „Náklady spojené s výrobou nové sochy ve výši 250 tisíc korun budou hrazeny z pojištění," informoval Pavel Siuda, podle kterého je místo lépe zabezpečené, aby se loňská květnová krádež neopakovala. Dosud se nenašel pachatel ani liška.