Samotné pivo z Dolního Sklenova není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky včetně vitamínu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací. Pivo má jemný zákal a specifickou chuť.

Pivovar naleznete v prostorách pohostinství U zastávky, kde je téměř celá produkce spotřebována. „V Ostravě ve Výškovicích v restaurantu Pod parohama se teď naučili od nás brát pivo. Jezdí k nám pro čtrnáctistupňové pivo. To je náš největší odběratel. Jinak jezdíme hlavně po různých pivních festivalech a soutěžích, které se konají po celé naší republice. Ty však bývají hlavně během letní sezony,“ řekl majitel Vit Lanča.

Výroba v Dolním Sklenově navazuje na dlouhodobou tradici bývalého hukvaldského pivovaru, který vznikl v roce 1597. Do roku 1972, kdy byl pivovar uzavřen, se zde vařilo třináctistupňové pivo Ondráš. Původní záměr byl převzít název piva, bohužel značku Ondráš mají zaregistrovanou pražské pivovary. Spousta místních pamětníků ještě na původní pivo z Hukvald vzpomíná. Taktéž sládek, který vaří v hukvaldském pivovaru, a který po vyučení ještě na Hukvaldech ve starém pivovaru pracoval. Na počátku celé akce obnovení vaření piva byl obrovský skok do neznáma. Majitel Vít Lanča se rozhodl odkoupit technologií na výrobu piva ze zrušeného minipivovaru v Žabni. Od května do konce roku 2003 probíhaly stavební úpravy částí hospody, kde se z původních skladovacích prostor postupně budovala varna, spilka a ležácký sklep. V lednu 2004 se uvařila první várka a pivo lidem zachutnalo.

„V zimní sezoně v hospodě vyčepuji stejné množství svého piva jako Radegastu. Během léta však zde zavítá hodně turistů, kteří přijdou zkusit právě naše pivo. V tom je právě kouzlo minipivovarů,“ prozradil Lanča. „Během léta máme velkou spotřebu piva u nás v hospodě. Ovšem v zimních měsících můžeme klidně dodávat dalším zájemcům, pokud nám to kapacita dovolí. Také je důležité, aby naše pivo tamním štamgastům chutnalo, aby si k němu našli cestu,“ upřesnil Lanča, který zná majitele různých minipivovarů po celé republice. „Mezi minipivovary není žádná konkurence. Snažíme se spolu hodně spolupracovat a také si pomoci. Je to dáno i tím, že každé pivo má úplně odlišnou chuť, a každé si tak najde člověka, kterému pak chutná,“ uzavřel Lanča.

(mach)