Třinec v poslední dekádě své dřívější dluhy snižoval na minimum a momentálně patří mezi nejméně zadlužená města v tuzemsku.

Prvotní informaci dostali zastupitelé už loni, a to v rámci projednávání rozpočtu na rok 2017. Starostka Věra Palkovská nyní zopakovala, že připravované akce by běžný rozpočet nebyl schopen pokrýt. „Proč chceme zajistit úvěr pro město Třinec v letošním roce? Chceme realizovat klíčové projekty," řekla starostka s tím, že v oblasti dopravy jde například o parkování, v oblasti školství je to třeba tělocvična u PZŠ v Nádražní ulici. Třinečtí navíc už dříve avizovali, že v příštích letech hodlají investovat do vodovodní sítě zhruba 150 milionů korun. „A samozřejmě v neposlední řadě je to bezpečnost," zmínila třinecká starostka další oblast, které se bude rozhodování o úvěru týkat.

„Říkám to pouze jako informaci, protože samotný schvalovací proces dle zákona proběhne až na červnovém zastupitelstvu," uvedla a zdůraznila, že rozhodnutí o přijetí úvěru bude výhradně na městském zastupitelstvu. Ví se, že zástupci města se mají sejít 13. června, kdy budou podle Palkovské zároveň předloženy i „přesné klíčové investiční projekty", které se budou z tohoto úvěru hradit. Radnice nyní oslovuje banky a vyzývá je k vypracování nabídky na financování.

Rozhodně nepůde o malou částku. Pro představu: město Frýdek-Místek před šesti lety rozhodlo o úvěru ve výši 200 milionů korun, který byl určen k financování základních investičních akcí. Převážnou část pak spolkla nová hala Polárka.