To se i příbuzní a známí, když vyrazí na návštěvu za novopečenou maminkou, na návštěvu těší. Horší to je, když do nemocnice musíte s nějakým zdravotním problémem, to člověku nikdy na náladě nepřidá. A když musí v nemocnici ležet malé děti, to rovněž není nic příjemného, ale i tohle patří k životu. Naštěstí v nemocnicích myslí i na tyto dětské pacienty, pro které společně s některými organizacemi připraví něco, aby se na tvářích těch nejmenších objevil úsměv.

Miminek se teď rodí o něco méně

Třinec (lew) – Před nástupem ekonomické krize se v Nemocnici Třinec rodilo více než tisíc dětí ročně. V posledních dvou letech je miminek o něco méně, přesto je jasné, že třinečtí lékaři mají stále plno práce.

Mluvčí Nemocnice Třinec Jakub Štýbar minulý týden uvedl, že v roce 2012 se jednalo o 982 porodů. „Celkem se narodilo 991 dětí, z toho 509 dívek a 482 chlapců," sdělil redakci Jakub Štýbar. V devíti případech se jednalo o porody dvojčat.

„Nejvíce se rodilo v srpnu, kdy se narodilo 101 dětí. A 28. prosince se narodilo nejvíce dětí za den, a to celkem deset," konstatoval mluvčí nemocnice. Také v loňském roce dávali rodiče dětem zvláštní jména – u kluků to byli například Sedrik, Marcos, Tony, Nataniel a Kevin, u holek kupříkladu Pola Berenika, Madla, Vivien, Noah, Ellise a Syla. Jakub Štýbar zjistil, že nejčastějšími jmény za rok 2012 jsou Eliška, Anna, Terezka, Natálie, Karolína, u chlapců se rodiče často rozhodli pro jména Jakub, Jan, Filip, Matyáš, Vojtěch a Tomáš. V roce 2011 nemocnice na Sosně evidovala 904 porodů. Podle mluvčího se zde předloni narodilo 911 dětí, z toho 458 děvčat a 453 chlapců. V sedmi případech pomáhali lékaři na svět dvojčatům.

Nejčastějšími jmény jsou Vojtěch a Tereza

Frýdek-Místek (mach) – Ve Frýdku-Místku se v roce 2012 narodilo 1170 dětí, což je v porovnání s rokem 2011 o 82 méně. Chlapců bylo 606 a děvčat 564. Porodníci také v devíti případech pomáhali na svět dvojčatům.

Rodiče volili pro své potomky nejčastěji česká jména. Mezi neoblíbenější dívčí jméno v loňském roce patřila Tereza, Anna a Eliška (kralovala v roce 2010 a 2011). Následovala Lucie, Adéla, Natálie, Sofi e, Klára a Karolína. Mezi chlapeckými jmény vedl Vojtěch, Jakub (nejoblíbenější v roce 2011) a Jan. Velmi oblíbenými byli také Martin, Matyáš, Daniel, Dominik, Tomáš, Adam, Ondřej, David, Matěj a Šimon. Některé děti dostaly neobvyklá jména. Mezi chlapci tak bude například Tomasso, Fabián, Sven, Marco, Christiano, Lucas, Natanael, Kiril, Bořek, Jason, Noel Simon, Petros, Damien nebo Deniel a mezi dívkami Lilien, Nelly, Heidi, Melissa, Zoe, Charlotte, Liliana, Noemi, Judit, Ingrid, Lola, Luana, Jasmín a Madison. Možnost dát svým dětem dvě jména využili rodiče u 24 dětí, což je v porovnání s rokem 2011 o sedm méně.

Malé pacienty divadlo vždy potěší

Třinec (lew) – Na dětském oddělení Nemocnice Třinec jsou častými hosty členové Divadelní agentury Křesadlo. Stalo se tak například loni 7. listopadu.

„Děti si pohádku o Patovi a Matovi užívaly plnými doušky a dokonce se s nadšením do děje zapojovaly. Herci Divadelní agentury Křesadlo již šestým rokem věnují svůj čas a úsilí uskutečňování divadelních představení v Nemocnici Třinec, kde se snaží potěšit ty nejmenší pacienty," shrnul loni v listopadu mluvčí nemocnice Jakub Štýbar. Dodal, že díky tomuto divadélku mají hospitalizované děti možnost se v představeních desetkrát do roka setkat nejen s Patem a Matem, ale například s Ferdou Mravencem, s Křemílkem a Vochomůrkou či s Pejskem a Kočičkou. „To je jen malý výčet pohádek, které mohou děti a jejich dospělý doprovod vidět. Představení jsou pro ně obrovskou vzpruhou a rozveselením, ale také maximálním uvolněním. Děti tak mohou alespoň na chvilku zapomenout na případné bolesti spojené s onemocněním nebo pocitem odloučení. Právě v této době, kdy děti pobý-vají v nemocnici, je velmi důležitý smích, který lečí, a díky těmto představením o něj v žádném případě nikdy nebyla nouze," uvedl Jakub Štýbar s tím, že představení se mohou uskutečnit díky sponzorům. Divadélko Křesadlo navštívilo dětské oddělení ještě 25. listopadu a následně i 11. a 18. prosince 2012.