Prestižní soutěž Kid Witness News (KWN) má téměř třicetiletou tradici. Televize NaStopě z Návsí již sedm let přispívá do klání krátkými filmy. A letošní rok si v Návsí mohou do školní kroniky vyznačit zlatým písmem.

„Za téměř třicet let se soutěže zúčastnilo na 200 tisíc žáků ze čtyř světadílů. V letošním školním roce jsme se snímkem Ema's Eco Day zvítězili v regionu České a Slovenské republiky a dostali jsme se s ním do celosvětového finále. To proběhne mezi 24. a 28. červencem v japonském Tokiu,“ řekl učitel Pavel Stopa, který filmařský kroužek v Návsí vede.

Školáci z Návsí pro letošní rok natočili pětiminutový film nazvaný Emin eko den. „Jedná se o den běžné průměrné žákyně, která se se svým kamarádem zamýšlí nad tím, co dělá a jaký to má vztah k ekologii,“ nastínil Pevel Stopa.

Finálového klání v Tokiu se za školu zúčastní hlavní realizátoři filmu – Izabela Heczková ze 7.B a Petr Stefek z loňské devítky. Je třeba dodat, že anglická verze tohoto filmu vycházela z české verze, na jejímž vzniku měly svůj nemalý podíl i Adéla Žídková z letošní 7.B a také učitelka Eva Škulcová.

„S nimi jsme konzultovali podmínky udržitelného rozvoje, ale i natáčeli mnohé scény filmu. S anglickou verzí pomáhala také učitelka Krystyna Čmielová (Nogová) a další,“ řekl na závěr Pavel Stopa.

Televize NaStopě točí nejen v Návsí

Jedenáctým rokem má Masarykova ZŠ v Návsí nevšední kroužek – školní televizi NaStopě. Do kroužku dochází v průměru deset až patnáct dětí ročně. „Zájem je větší, ale s přibývající prací aktivita některých opadá, takže výsledkem je zhruba zmíněných deset školáků,“ řekl vedoucí kroužku Pavel Stopa, podle kterého zde chodí děti od 5. třídy.

Práce v kroužku není jen studiová, mladí filmaři vyráží i do terénu. „Namátkou školní klání, kam naše škola jezdí. Nechybíme ani na obecních akcích, ze kterých pořizujeme reportáže. Natáčeli jsme i v třinecké Trisii na zkouškách do muzikálu Sněhurka, natočili jsme rozhovory se známými lidmi – Farna, Špaček, Bende, Moravec, Míková, Záruba, Grygar a další,“ vypočetl Pavel Stopa a doplnil, že školáci pravidelně přispívají reportážemi jednou dvakrát za měsíc i do Zpráviček v České televizi (stanice ČT :D).

Plocha, kde by měla vzniknout nová průmyslová zóna.
Pole u Tošanovic se mají změnit v průmyslovou zónu, chystá se prodej