Dobročinná organizace sídlí od roku 2001 v prostorách mateřské školy v Bezručově ulici. Nachází se tam také Denní stacionář sv. Josefa, který je určen pro mladé lidi se zdravotním postižením. Jak sídlo, tak stacionář se musejí přestěhovat kvůli rozšiřování školky.

„Míst ve školce je málo, město tedy potřebuje uvolnit prostory pro mateřskou školu," zdůvodnil ředitel charity Petr Pavlíček a upozornil, že jednání s městem bylo korektní. Vedení Jablunkova charitě nabídlo prostory v komplexu bývalé speciální školy v Bukovecké ulici, kde už nyní sídlí další ze zařízení charity Centrum pomoci sv. Rafaela. V současné době se podle Pavlíčka prostory opravují, aby se do nich stacionář mohl přesunout. Peníze na stěhování a na zajištění bezbariérovosti místa charita sehnala zčásti sama, zbytek financí hradí město. „Bude to náročné období, ale zároveň se stacionář v novém může rozvíjet," zhodnotil ředitel.

Na druhé straně přiznal, že pro klienty a jejich návyky bude změna sídla znamenat několik kroků zpět. Jablunkovská charita poskytuje bezplatnou právní poradnu a spadá pod ni i mostecké centrum volnočasových aktivit. Od příštího roku bude nově provozovat i jablunkovskou pečovatelskou službu. „Vždy nám šlo o terénní službu, ovšem nikdy pro ni nebyly podmínky. Jsme rádi, že se nám podařilo uspět ve výběrovém řízení," řekl Pavlíček, který vedení charity opustí. Deníku řekl, že kvůli osobním a zdravotním důvodům. Otec čtyř dětí podotkl, že post ve vedení byl náročný nejen časově, zvláště když se k běžnému provozu přidalo i zmíněné řešení změn.

„Nehodlám z charity úplně zmizet, neodcházím ani naštván, ani zraněn, pouze vím, že má cesta vede jinudy. Zůstanu jako dobrovolník v Mostech vedu kroužky, určitě půjdu koledovat na Třikrálovou sbírku a podobně," ujistil Petr Pavlíček. V prvním kole výběrového řízení se nového šéfa nepodařilo vybrat, druhé kolo by se mělo uskutečnit do konce listopadu.

Své narozeniny jablunkovská charita oslavila počátkem října benefičním koncertem na Mariánském náměstí. Část z výtěžku, který přesahuje deset tisíc korun, poputuje k rodinám, které potřebují pomoc. Část pomůže uhradit náklady na zmíněné stěhování.

Organizace byla založena v roce 2000 jako dobrovolnická charita. O rok později se přestěhovala do Bezručovy ulice a vznikl stacionář sv. Josefa. „Zpočátku stacionář fungoval jen díky podpoře lidí ve sbírkách. Po pěti letech se charita zprofesionalizovala, po registraci služby se mohlo žádat o granty, a i díky tomu se vytvořila pracovní místa," zavzpomínal dosavadní ředitel Petr Pavlíček.