Rekonstrukci objektu provázely po revoluci a zčásti ještě i v minulé dekádě soudní spory a tahanice. Nyní do dění vstoupili další investoři, podle nichž už nemá cenu vracet se do minulosti. A hodlají kulturák dokončit do roku 2017.

Dosud byla dostavba spojována se jmény Bolesław Haltof a René Bojko, ti si však nově ponechají pouze hotelovou část, tedy bývalý hotel Horal. Nedokončený sál kulturního domu odkoupila společnost Jablunkovské centrum, která patří spolumajitelům zemědělské firmy Netis se sídlem v Návsí. Se stavebními pracemi počítají na jaře.

Na přípravu stavby mají asi půl roku

„Je to tak, máme to v plánu, i když musíme nechat udělat i novou projektovou dokumentaci. Máme půl roku na to, abychom to dotáhli papírově, ale věříme tomu, že to dopadne," řekl včera Deníku zástupce spolumajitelů Robert Cieślar. Podle něj se o změnách jednalo zhruba rok, a to nejen s Haltofem a Bojkem, ale i s radními. „S městem byla rozumná komunikace. To byl jeden z impulzů," naznačil Robert Cieślar. Podle něj je reálné, že kulturák bude hotov nejpozději do dvou let.

Minulost už neřeší

Míní, že to, co se odehrálo v uplynulých osmadvaceti letech, si zaslouží jen stručný komentář: „Minulost brzdí budoucnost. My za tím chceme udělat tlustou čáru. A rádi bychom nějak pozitivně nastartovali budoucnost."

Firma Netis přitom v areálu kulturního domu již dva roky působí, nabízí zde své zemědělské produkty.

Někteří místní obyvatelé ze začátku nesli nelibě, že objekt v centru města, který pomáhali stavět v šedesátých letech v „Akci Z", stále neslouží kultuře.

Nyní je prý situace lepší. „Chodí tam lidé, kterým je třeba sedmdesát let, a v prvních měsících to opravdu pro ty pracovníky nebylo příjemné. Řekl bych ale, že za ty dva roky se to emočně zklidnilo," konstatoval včera Robert Cieślar.

Podle něj je pozitivní, že na aktuálním projektu dostavby kulturáku se podílí město, a tak vzniklo řešení, které kombinuje komerční patro s multifunkčním sálem. Ten bude v prvním podlaží.

Zástupci společnosti Jablunkovské centrum chtějí hlavně najít smysluplné využití pro kulturní sál tak, aby to pomohlo celému Jablunkovsku. Od plesů, trhů, společných setkání, představení a podobně. Rekonstrukci hodlají majitelé hradit z vlastních zdrojů.

Město mělo na kulturák předkupní právo. Jablunkovský starosta Jiří Hamrozi vysvětlil, že zastupitelé nejdříve museli schválit dodatek ke kupní smlouvě.

V něm souhlasí s odprodejem části kulturního domu, kde se nachází sál, nově vzniklé společnosti Jablunkovské centrum, a to od stávajících vlastníků tedy od Bolesława Haltofa a Reného Bojka.

„V této části se provede modernizace, kdy se stávající prostor rozdělí na dvě patra. Ve spodní části vzniknou prodejny regionálních potravin a v patře vznikne sál pro pořádání kulturních akcí. Vzniknou tam i kancelářské prostory. Tato rekonstrukce začne na jaře 2016 a bude probíhat dle smlouvy do konce roku 2017. Nechali jsme si rovněž uplatnění předkupního práva, pokud by se neplnily některé dohody ze smlouvy," řekl včera Deníku starosta Jiří Hamrozi. Zdůraznil, že dodatek byl schválen jednohlasně přítomnými členy zastupitelstva, „což ukazuje krok k pozitivní spolupráci".

„U hotelové části se vlastníci nezměnili, myslím si, že nebudou mít problém dodržet termín dokončení oprav v roce 2017. Po více než půlročních jednáních, které jsme spolu vedli, jsem měl pocit, že jim není lhostejné, jak to celkově dopadne a jsou připravení spolupracovat s nově vzniklou společností a městem," míní jablunkovský starosta Jiří Hamrozi.