Inspiraci k rekonstrukci zámeckého areálu na zmíněném webu nabídl hnojnický zastupitel Tomáš Peterek, který události kolem zámku sleduje dlouhodobě.

„Bývalých šlechtických sídel, která se dochovala dodnes, je v našem kraji ve srovnání s jinými částmi České republiky opravdu pomálu. Některé zámky úplně zanikly ve 20. století, jiné čekají ve zuboženém stavu na svou záchranu. Do třetí skupiny můžeme zařadit ty objekty, které současný majitel zrekonstruoval a zpřístupnil veřejnosti. Často se v obnovených prostorách nacházejí ubytovací a stravovací zařízení, výstavní sály, informační centra, obecní úřady či expozice s dobovým mobiliářem. I takových příkladů najdeme v našem kraji několik. Jedním z nich je zámek a park v Petrovicích u Karviné," shrnul Tomáš Peterek.

„Procházka obnoveným parkem a občerstvení v zámecké restauraci stojí opravdu za návštěvu. I když majitelem je soukromá společnost, je park přístupný veřejnosti dle návštěvnického řádu. Lze si odpočinout na mnoha lavičkách v parku, k dispozici je i vinárna, wellness, bowling a tak dále. Pokud navštívíte zámek Petrovice, budete překvapeni, že i v regionu celkově poznamenaném těžkým průmyslem lze najít takovouto oázu klidu a pohody. Proč bychom se o něco podobného nemohli pokusit v Hnojníku?" ptá se na závěr Tomáš Peterek.

Paskovský zámek.
V paskovském zámku vzniknou byty pro seniory