Po pátečním mimořádném jednání zastupitelů totiž město zná své politické lídry, ohledně koalice ale stále není jasno. Tři strany, které se dohodly na spolupráci, tedy ČSSD, Naše město F-M a KDU-ČSL, nemají většinu. „Jednání probíhala tři týdny, za tu dobu se nenarýsoval žádný projekt koalice. Chtěli jsme udělat průlom v jednáních, hrozila patová situace," řekl Jiří Kajzar z hnutí Naše město F-M, který se stal náměstkem primátora. „Vnímám to jako absurdní situaci. Je to uskupení, které ani nemá většinu. Uděláme všechno pro to, aby hnutí ANO bylo ve vedení města a aby ukázalo, že program, který jsme deklarovali, byl dobrý, a že ho chceme prosadit," upozornil bývalý primátor Radim Vrbata z hnutí ANO.

Už dnes se poprvé sejdou radní v novém a prozatím osmičlenném složení. „Musíme se domluvit na dalším postupu," vylíčil po jednání zastupitelů staronový primátor Michal Pobucký z ČSSD s tím, že cílem je vytvořit většinovou a stabilní koalici. „Pokud se to podaří, budu rád, pokud ne, budeme hledat jiné varianty."

Možností, jak stvořit funkční spojenecký svazek, je ale ve znesvářeném zastupitelstvu málo. Vždyť i primátor a radní za hnutí Naše město F-M byli zvoleni díky hlasům komunistů, se kterými odmítají spolupracovat lidovci. Pokud se tak chce současné uskupení tří stran změnit ve funkční koalici, potřebuje hlas odjinud. S Evou Richtrovou počítat nemůže, v zastupitelstvu zbývá jedině ANO, které ale v důležitých bodech zatím hlasovalo jednotně.

Do 9. března, kdy se znovu sejdou zastupitelé, by mělo být jasněji.

„Pokud dojde během měsíce k nějakému dalšímu jednání a bude to pro nás schůdné, tak se budeme chtít podílet na chodu města," poznamenal Libor Koval z KDU-ČSL.

Tomu k postu náměstka chyběl v pátek jediný hlas, v současnosti je předsedou finančního výboru. Spolu s Ivanem Vrbou z KSČM, který vede kontrolní výbor, působí v uvolněné funkci. I o budoucnosti těchto dobře placených postů, jež vznikly za vlády ANO se sociálními demokraty, se má jednat. Stejně tak o změnách v představenstvech městských firem.

Jisté naopak je, že ve vedení společnosti Sportplex skončila Adéla Řehová z hnutí ANO. Zanikla i funkce uvolněného radního pro obchvat, kterou zastával Jakub Míček (ANO).