VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jen hbité ruce nestačí, ví barman z Milíkova

Nýdek, Milíkov – Na víkendovém nýdeckém Bierfestu se objevil i Milan Tomiczek. Pětadvacetiletý muž z Milíkova na Třinecku, jenž patří mezi špičkové české barmany, v jednom ze stánků zájemcům připravoval různé druhy nápojů.

21.7.2010
SDÍLEJ:

Barman Milan Tomiczek předváděl své umění během nýdeckého Bierfestu. Muž z Milíkova se svému koníčku věnuje už osm let.Foto: Deník/Marek Cholewa

„Barmanství se věnuji osm let. Viděl jsem to na jedné soutěži a zalíbilo se mi to natolik, že jsem sekl se školou,“ vyprávěl. „Dělal jsem automatizačního technika, ale přešel jsem na hotelovou školu,“ doplnil Milan Tomiczek s tím, že díky svému koníčku začal později studovat i tříletý obor kuchař-číšník.

„Trend je takový, že barmanství se dá svým způsobem spojit i s kuchyní,“ říká. V době, kdy začínal, nebyly k vidění žádné triky ani na internetu a barmani si hlídali i to, aby je nikdo příliš nefotil. „Měli to jako své know-how. Já jsem vlastně tři roky trénoval naprázdno, až poté jsem začal jezdit na soutěže a ukazoval jsem se i na plesech,“ vzpomíná Milan Tomiczek.

Barmani soutěží se ve dvou kategoriích – classic a flair. „Sbírají se body do Barmana roku, styl bodování je podobný jako ve formuli jedna. Čili barmani umístění do desátého místa dostávají body, a to od desíti do jedné,“ naznačil.

„Flair je volný styl barmanství, kde jde hlavně o to, aby barman předvedl co nejlepší a nejoriginálnější triky s lahvemi, měl by zaujmout publikum a během své ,show’ připravit i výborný míchaný nápoj,“ naznačil Milan Tomiczek, který pracuje v koktejlovém baru v Kopřivnici. Říká, že je to jeden z mála takových podniků v Moravskoslez­ském kraji.

Roky trénoval hodinu denně

První čtyři roky Tomiczek poctivě trénoval v průměru hodinu denně. I nyní, během přípravy na soutěž, jsou to někdy až dvě hodiny. „Když je člověk v práci, tak to někdy nevyjde. Ale když mám čas, tak vymýšlím novinky,“ pravil barman z Milíkova.

Má za sebou poměrně výrazné úspěchy. „Čeho si já vážím, tak v jednadvaceti letech se mi podařilo stát se v České republice „Barmanem roku“ v kategorii junior flair. Cením si i účasti na mezinárodní soutěži v bulharské Sofii, kde jsem ČR reprezentoval,“ vyjmenoval. Letos vyhrál například soutěž Pražská vodka cup v kategorii classic a podle dosud nasbíraných bodů by mezi českými barmany mohl skončit v první čtveřici. Právě kategorie classic ho baví čím dál víc.

Když učí zájemce, jak se dělá flair, prý ho někteří vyrovnají či dokonce překonávají. Milan Tomiczek ale ví, že opravdu dobrému barmanovi jen hbité ruce zdaleka nestačí. „Hodně mi pomáhá to, že dělám komisaře na barmanských soutěžích, lektora na barmanských kurzech a sám se zúčastňuji mnoha školení. Mladší barmani umějí lépe házet, ale to není všechno. Rozhodí pět lahví, ale na choreografii a složení nápoje příliš nedbají. Jde o to, zajímat se o alkohol, suroviny, a co s čím smíchat,“ konstatoval.

Autor: Marek Cholewa

21.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Jednoho muže vlak zabil, druhého jiný vlak těžce zranil

Ilustrační foto
13

Od neděle se mohou na horách tvořit sněhové jazyky

Janek Ledecký: Vánoční koncert bude letos mix hitů

Janek Ledecký chystá tradiční vánoční turné, na kterém posluchači uslyší písničky z nové desky. Ve středu 22. listopadu zavítá jedna z našich nejznámějších hudebních hvězd do divadelního sálu v třinecké Trisii. Koncert začne v 19 hodin, vstupenky se prodávají v cenovém rozmezí 390 až 450 korun.

Valcíři konečně slaví vítězství na půdě soupeře

Druholigoví fotbalisté Frýdku-Místku se konečně dočkali v letošním ročníku tříbodové radosti z trávníku svého soupeře.

Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Podívejte se na miminka, která se narodila v posledních dnech na Frýdecko-Místecku a Třinecku.

Studenti si mohou vybírat z několika desítek oborů

Začátkem listopadu přivítala budoucí studenty Střední odborná škola Třineckých železáren.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT