„Dopravce vzešel z výběrového řízení k veřejné zakázce, jeho nabídku vyhodnotili krajští radní jako nejvhodnější. Je uzavřena na 10 let, po tuto dobu bude akciová společnost ČSAD Vsetín ročně zajišťovat dopravní obslužnost v rozsahu 1 749 317 vozokilometrů na sedmnácti linkách veřejné linkové osobní dopravy," uvedl náměstek hejtmana Daniel Havlík.

Ekologičtější i méně hlučné autobusy

Nový autobusový dopravce pro Třinecko a Jablunkovsko předvedl svůj vozový park.

Moravskoslezský kraj bude ročně přispívat 35 miliony korun, na autobusové linky přispějí z deseti procent také města a obce z regionu. Cestující se můžou těšit na modernizovaný vozový park, vozit je budou pouze klimatizovaná nízkopodlažní vozidla. Postaráno má být i o životní prostředí, dopravní obslužnost budou totiž z více než osmdesáti procent zajišťovat vozidla na CNG.

Daniel Havlík upozornil na to, že vozidla na zemní plyn produkují výrazně méně škodlivin než vozidla s klasickým pohonem. „Emise, vznikající při spalování zemního plynu, jsou jednoznačně přijatelnější než emise ze spalování automobilového benzínu," vylíčil náměstek hejtmana. V případě užití zemního plynu v městských autobusech se snižuje i hluk o 50 procent vně vozidel, o 60 až 70 procent uvnitř nich.

Linky číslo 752 (Jablunkov Havířov Ostrava) a 774 (Jablunkov Frýdek-Místek) bude i nadále provozovat dopravce Arriva Morava.

V době dopravní špičky v pracovní dny a celotýdenně při střídání směn v Třineckých železárnách jsou zpravidla zachovány přímé autobusové spoje z mnoha obcí v případě ranní směny v pracovní dny ze všech obcí až do Třince. Dopoledne, v pozdějších odpoledních hodinách, večer a o víkendech je převážná část spojů ukončena u železničních stanic Návsí a Bystřice. Odtud je zajištěna návaznost na železniční dopravu směr Třinec, Český Těšín, Karviná, Bohumín a Ostrava i naopak

Všechny linky provozované novým dopravcem budou plně zařazeny do Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS. Z tarifního pohledu se pro cestující nic nemění.

Vybrané spoje linek, které zajišťovaly návoz zaměstnanců až do areálu Třineckých železáren, jsou z legislativních důvodů ukončeny na zastávce Třinec, autobusové stanoviště pod Kanadou. Vnitropodnikovou dopravu do areálu Třineckých železáren bude od neděle smluvně zajištěna TŽ a bude ji provozovat stejný dopravce.

MHD až do Nošovic

O nové spoje do průmyslové zóny v Nošovicích byly posíleny linky z Havířova a Frýdku-Místku. Změny se dotknou i frýdecko-místecké městské hromadné dopravy, autobusy totiž nově pojedou i do Dobré a Nošovic. Díky tarifu MHD zdarma mohou lidé cestovat bezplatně. Konkrétně tam budou zajíždět linky číslo 3 a 13. Dobrá a Nošovice se tak přidají k Brušperku, Nové Bělé, Janovicím, Kozlovicím a dalším obcím, do kterých se projekt bezplatné MHD rozšířil v minulých letech. V jízdních řádech je nejvíce změn na lince číslo 5, kde dochází k posunutí odjezdů spojů k pozdějším časům.

Od neděle budou moci vlakoví cestující jezdit přímým spojem z Frýdku do polského Těšína. Z Frýdku-Místku přes Český Těšín do Cieszyna a zpět pojede 6 párů osobních vlaků v denním dvouhodinovém intervalu motorovou soupravou Regionova.

Pozor na změnu v Třinci

Změny se dotknou i označení stání autobusů na autobusovém stanovišti v Třinci. Nástupiště D, E, F, konkrétně označníky 16 až 25, budou vyhrazeny příměstským linkám dopravce ČSAD Vsetín, pro příměstskou dopravu bude sloužit rovněž nástupiště A. Linkám městské hromadné dopravy poslouží nástupiště B a C. Z toho důvodu došlo k výměně odjezdů z označníků číslo 12 a 4. Autobusy do Frýdku-Místku a Nošovic, které dříve vyjížděly z označníku číslo 12, budou nově vyjíždět z označníku 4 a autobusy směr Borek, Osůvky, Kojkovice budou nově vyjíždět z označníku číslo 12. Další změny označníků jsou na zastávkách Třinec, Lyžbice, nám. T. G. Masaryka a Třinec, aut. st. pod Kanadou.