Z jednotlivých tělovýchovných jednot přišlo na tři desítky návrhů, z nichž členové výkonného výboru okresního sdružení České unie sportu (ČUS) vybrali desítku nejlepších sportovců za uplynulý rok.

Na úvod slavnostního vyhlášení poděkoval předseda ČUS Zdeněk Duda všem oceněným sportovcům za jejich sportovní výsledky v předešlém roce, reprezentaci frýdecko-místeckého okresu a popřál jim mnoho dalších úspěchů i v létech následujících. Poté vyjádřil radost nad dosaženými výsledky oceněných sportovců i náměstek primátora města Frýdek-Místek Pavel Machala, který se následně ujal slavnostního dekorování.

Zde přinášíme celkový přehled vyhlášených sportovců roku 2014:

Filip Gavlas - 24 let, (Škola Taekwon-Do ITF FM – taekwon-do). V loňském roce s úspěchem startoval na evropském šampionátu v běloruském Minsku, kde v individuálních kategoriích dokázal získat prvenství ve sportovním boji, v technických sestavách pak získal stříbro. V týmových soutěžích byl členem zlatého družstva v týmových sestavách a silovém přerážení. Prvenství dokázal vybojovat i na MČR v Brně a mezinárodní soutěži Czech Open v Nymburce. Je dlouholetým členem reprezentace ČR již od juniorského věku. Věnuje se trénování v mateřském oddíle a od počátku letošního roku je také trenérem závodního týmu školy. Trenérem sportovce je Martina Řezáčova.

Tomáš Homola - 20 let, (TJ TŽ Třinec – atletika). Člen sportovního centra mládeže v Třinci, od letošního roku pak i člen Vrcholového centra mládeže ČR. Byl zařazen do širšího reprezentačního výběru do 23 let, je studentem 4. ročníku sportovního gymnázia v Ostravě. Na pražském halovém MČR zvítězil mezi juniory na 60 metrů překážek, třetí byl v trojskoku. Na MČR na dráze pak vyhrál v Třinci 110 metrů překážek mezi juniory, pátý pak skončil na 200 metrů. Ve Slovinsku startoval za reprezentaci ČR v souboji s chorvatskými, maďarskými, slovinskými a slovenskými atlety. Jeho trenérem je Petr Chasák.

Ondřej Janeczko - 19 let, (TJ TŽ Třinec – gymnastika). Člen reprezentačního družstva mužů, jeho velkým kladem je pracovitost na trénincích a dobrá komunikace s trenérem. Je svědomitým studentem odborného učiliště v oboru elektromechanik. Účastnil se MEJ v Sofii, na MČR v povinných sestavách v Praze získal zlato. Na MČR v Brně získal prvenství na kruzích, 2. místo vybojoval ve volných sestavách, na koni našíř a přeskoku, bronz bral za kruhy. Českou republiku reprezentoval v mezistátním utkání s Polskem a Rakouskem. Trenérem sportovce je Erich Szlauer.

Petr Literák - 33 let, (MFK FM – kopaná). Petr začínal s fotbalem ve Frýdlantu nad Ostravicí, odkud v žákovském věku přestoupil do Frýdku-Místku. Jeho talent neušel manažerům ligového Baníku Ostrava, za který v dorosteneckém věku také hrával. Vrátil se však zpět do fotbalového klubu ve Frýdku-Místku a kromě roční pauzy zaviněné vážným zraněním kolena patnáct let reprezentuje nejen klub, ale také zdejší město. Dnes i přesto, že je kapitánem a lídrem profesionálního druholigového mužstva a také celé kabiny, je povoláním učitel. Vyučuje tělesnou výchovu na 1. ZŠ ve Frýdku a trénuje po zaměstnání. Jeho výdrž a věrnost klubu je obdivuhodná a právem je momentálně největší ikonou a pravým srdcařem fotbalistů Frýdku-Místku. Jeho současným trenérem je Karel Orel.

Radek Pavlosek - 25 let, (TJ TŽ Třinec – vzpírání). Již devět let hájí třinecké barvy. Za tuto dobu získal na mistrovství ČR mnoho medailí. V současnosti je nejproduktivnějším závodníkem oddílu vzpírání. V loňském roce vybojoval stříbrnou medaili ve váhové kategorii do 94 kg, když ke zlatu mu chyběl jen krůček. Byl členem družstva mužů TJ TŽ Třinec, jenž vyhrálo v roce 2014 druhou ligu. Trénuje pod vedením zkušeného trenéra Jana Cymorka, který vychoval v Třinci řadu mistrů ČR a medailistů.

Vojtěch Petrovský - 29 let, (SKP FM – házená). S reprezentací akademiků ČR vybojoval na MS v Portugalsku 7. místo a díky skvělé formě se stal nejlepším střelcem celého šampionátu (45 branek). Patřil rovněž k největším oporám extraligového celku SKP, se kterým skončil v naší nejvyšší soutěži na 6. místě. Stejné místo získal pak mezi nejlepšími střelci soutěže se 156 brankami. Přitom kvůli zranění neodehrál zdaleka všechna utkání. Je studentem VŠB – technické university, kde loni ukončil bakalářské studium a nyní pokračuje v magisterském studiu. Trenérem sportovce je Aleš Chrastina.

Veronika Siebeltová - 18 let, (TJ Slezan FM – atletika). Svědomitá a zodpovědná atletka, která skvěle zahájila loňskou sezonu stříbrem na mistrovství ČR v hale v chůzi na 3000 m, přidala 5. místo na mistrovství ČR v přespolním běhu, kde ovšem se svými kolegyněmi vybojovala postup na Pohár mistrů evropských zemí. Úspěšný začátek sezony zakončila titulem mistryně ČR na 10000 m na dráze. Na konci května ji však vystavilo stopku vážné zranění při 1. lize žen, kdy v závodě na 400 m překážek upadla tak nešťastně, že došlo ke zlomenině kotníku a následné operaci. K tréninku se tak mohla vrátit až v závěru roku. Jejím trenérem je Josef Nejezchleba.

Olga Sikorová - (TJ TŽ Třinec – šachy). Zkušená šachistka, které v loňském roce získávala jeden úspěch za druhým. Na jaře loňského roku ovládla hned dvě mistrovství ČR za účasti kompletní ženské špičky. Nejdříve v Ostravě získala svůj pátý titul mistryně ČR v klasickém šachu a o dva týdny později přidala ještě titul ze své zatím nejúspěšnější disciplíny – rapid šachu. Zde se jedná o její již devátý titul v této disciplíně. V srpnu startovala v norském Tromsø až vysoko za polárním kruhem, kde se konala Šachová olympiáda družstev. Olga jako jediná z týmu odehrála všechny partie, získala 7 bodů z 11 partií a šestou účastí na této olympiádě vyrovnala historicky ženský rekord v počtu účastí. Aby toho nebylo málo, tak na podzim si přivezla prvenství z tradičního mezinárodního turnaje OPEN Tatry. Šachistku trénuje její manžel Jan Sikora a reprezentační trenér Petr Hába.

David Tomiczek - 18 let, (TJ TŽ Třinec – zápas). David v loňském roce podával velmi vyrovnané výkony, když z deseti turnajů dokázal vybojovat devět umístění na stupních vítězů. Celkem získal dvě první, čtyři druhá a tři třetí místa. Nejlepší výkon podal na mezinárodním MČR do 18 let v Chomutově, kde postupně dokázal porazit zápasníky ze Slovenska, Německa, Dánska a Švédska. Až ve finále nestačil na soupeře z Německa a byla z toho stříbrná medaile. O obrovské kvalitě tohoto turnaje svědčí účast 115 závodníků z 11 států. Na domácích šampionátech dále vybojoval 3. místo mezi kadety v zápase řecko-římském do 63 kg a mezi juniory rovněž 3. místo ve volném stylu do 60 kg. Je žákem 3. ročníku SOŠ Třineckých železáren. Trénuje pod vedením Libora Lipovského.

Natálie Závorková - 18 let, (TJ Slezan FM – atletika). Nadějná a svědomitá atletka, která se postupně propracovává mezi nejlepší běžkyně ČR. Loni prožila svou nejlepší sezonu. Na mistrovství ČR v hale skončila ještě na nepopulárním 4. místě, ovšem na 10000 m na dráze si již doběhla mezi juniorkami pro bronz. Svou skvělou sezonu završila následně titulem mistryně ČR v chůzi na 10000 m. Svým 11. místem na MČR v přespolním běhu pomohla družstvu juniorek vybojovat postup na PMEZ do Španělska. Stala se vítězkou 33. ročníku Frýdecko-místeckého běžeckého poháru v kategorii žen do 34 let. Trenérem této nadějné běžkyně je Josef Nejezchleba.