„Nejvíce prvňáků bylo zapsáno na 8. ZŠ, 5. ZŠ a 1. ZŠ, tedy na školách, které se řadí ve městě k největším," informovala Jana Matějíková, mluvčí magistrátu. Ne zcela podle svých představ dopadla u zápisu maminka se synem Michaelem. „Rozhodli jsme se pro osmou základní školu, a to z toho důvodu, že ji má syn z domu necelých pět minut chůze. Bohužel, nedostali jsme se tam prý už měli plno," popsala mladá žena. „Nezbývalo nám nic jiného, než se přihlásit na vzdálenější čtyřce," dodala.

Za jedničky dostává nakládačku

Světlana T. z Místku má na zápis svého synovce Honzíka Korála veselejší vzpomínky.

„Honzík je už školák, u zápisu byl vloni. Když ho mladý učitel vyzkoušel, co všechno ovládá, nakonec řekl: Tedy kamaráde, ty se tady budeš těžce nudit. Na jeho slova došlo po dvou měsících. Synovec přišel domů s rozstříhaným celým spodním okrajem trika. Na otázku, proč to udělal, odpověděl, že se ve škole nudil," usmívala se padesátiletá žena. „Domů nosí samé jedničky. Starší bratr jej za ně mydlí po zadku. Prý kdy už konečně dostane také nějakou dvojku," vyprávěla hrdá teta.

Povinnou školní docházku musejí zahájit děti, které 31. srpna dovrší věk šesti let, pokud jim nebyl povolen odklad. „O odklad požádalo 58 zákonných zástupců dětí, což je o osm více než vloni," uvedla vedoucí odboru školství Ilona Nowaková.

Upřesnila, že odklad je možný pouze při předložení dvou doporučujících posouzení, a to pedagogicko-psychologické poradny a odborného lékaře, případně klinického psychologa. V příštím školním roce by mělo do lavic usednout 596 prvňáčků. V současné době navštěvuje základní školy ve městě 4 885 žáků. To je v porovnání s rokem minulým o 59 více.