„Stromy ve vlastnictví města jsou inventarizovány dendrology a arboristy, kteří stromy pravidelně kontrolují a navrhují u nich provedení potřebných opatření, tedy například i kácení. Žádné stromy ve městě se nekácejí zbytečně bez pádného důvodu,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Nejčastějším důvodem pro pokácení stromu je jeho špatný zdravotní stav a snížení jeho provozní bezpečnosti, což podle magistrátu není možné posoudit pouhým laickým pohledem.

„V drtivé většině se kácí stromy odumřelé, výrazně prosychající, výrazně napadené jmelím či stromy s infekcemi a dřevokaznými houbami. Právě infekce a dřevokazné houby laik často není schopen postřehnout a rozpoznat, a proto se může zdát, že se kácí strom zdravý, avšak výskyt těchto faktorů představuje pro strom výrazné riziko selhání jeho provozní bezpečnosti. Stejně je tomu i u stromů s nevhodným větvením koruny, kde hrozí například rozlomení tlakové vidlice či sekundárních korun. I v těchto případech laik není schopen rozpoznat riziko selhání statiky stromu,“ vysvětlila referentka odboru životního prostředí a zemědělství Halina Lisztwan.

Dalším důvodem ke kácení může být také například rozvolnění výrazně přehuštěných skupin stromů nebo je kácení nutné také v případech, kdy stromy rostou v ochranném pásmu inženýrské sítě, která prochází rekonstrukcí. V rámci náhradních výsadeb za pokácené stromy je každoročně znovu vysazeno velké množství nových stromů a stejně tomu bude i letos.

Medvěd v Beskydech.
Chytání medvěda v Beskydech pokračuje. Povolali polskou zásahovku