Už v pondělí 5. prosince ve frýdlantském kostele odsloužili mši obětovanou památce zavražděného osmnáctiletého studenta Josefa. Dva dny na to, ve středu večer místní farář provedl kající obřad s bohoslužbou smíření, k odpuštění hříchů i ochraně před zlem.

„Všechny nás zasáhla zpráva o úmrtí varhaníka Jožky i okolnosti jeho smrti. Bolestně se nás to dotýká a sdílíme smutek, bolest a úzkost nejbližší rodiny,“ řekl Deníku duchovní Engelmann jménem frýdlantské farnosti.

Varhaníků se zde na kůru střídalo celkem šest, včetně obou kamarádů.

Vyšetřování násilného trestného činu v Bašce na Frýdecko-Místecku, 1. prosince 2022, Baška.
Mladíka v kostele v Bašce prý ubodal kamarád. Na místo přijel autem a čekal

„Ctíme presumpci neviny, ale zároveň cítíme, že vzniklo nějaké zlo v našem společenství. A chceme proto dát najevo, že odpovědí na něj nesmí být další zlo, byť verbální, nýbrž modlitba,“ poznamenal Engelmann. Jím vedený kající obřad ve Frýdlantě nad Ostravicí se lišil od „vyčištění“ kostela v Bašce. Byla to v zásadě mše svatá jen za světla svíček v potemnělém chrámu.

V zádveří ve frýdlantském kostele sv. Batroloměje u sochy Panny Marie vzniklo pietní místo věnované Jožkovi, kde lidé vzpomínali, zapalovali svíčky a pokládali vzkazy… Zpřístupnili ho od rána do večera.

Bohoslužba na památku zavražděného varhaníka a na ochranu proti zlu ve Frýdlantě nad Ostravicí,  7. prosince 2022.Bohoslužba na památku zavražděného varhaníka a na ochranu proti zlu ve Frýdlantě nad Ostravicí, 7. prosince 2022.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Poslední rozloučení se zavražděným varhaníkem se uskuteční v jeho domovské obci druhé prosincové pondělí hodinu po poledni. Na parte mu zarmoucená rodina napsala žalm z knihy Mojžíšovy: „Když mne budete z celého srdce hledat, najdete mne…".

Tělo Jožky uloží na hřbitově, který je na půli cesty mezi Baškou a takzvanou Malou Baškou.

„Nejen tato obec, ale celá farnost je otřesena tragédií v kostele sv. Václava. Násilnou smrtí zde byl ukončen mladý život. Nejbližším a zejména rodičům a rodině vyjadřuji hlubokou soustrast, myslím na všechny ve svých modlitbách,“ vzkázal Paweł Grodek z farnosti ve Skalici.

Biskup Martin David provádí kající obřad při mši v kostele sv. Václava, kde se stal násilný čin, 4. prosince 2022, Baška.
Obřad kajícnosti v Bašce. Kostel, kde se odehrála vražda, byl při mši plný

Očištění chrámu v Bašce, která pod ni spadá, ale vedl sám biskup ostravsko-opavský Martin David. I on uvedl, že se modlí za zavražděného a v modlitbě svěřuje Bohu taktéž velkou bolest jeho nejbližších. Jožku ostatně biskup před časem biřmoval; předal mu takzvanou pečeť Ducha Svatého.

Podle policie Jaroslav vraždil po předchozím uvážení. Po dopadení, kterému měly napomoci nejen i obecní kamery v Bašce, ale i nadstandardní spolupráce tamního strážníka, skončil ve vazbě. Hrozí mu až dvacet let vězení.

K motivu nebylo dosud sděleno nic, v Bašce i ve Frýdlantě nad Ostravicí se nicméně začalo proslýchat, že by za tím mohla být „neopětovaná láska“ staršího z varhaníků k mladšímu.